Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    JAT okončao sa minusom od 73 miliona evra

    Prethodni nacionalni avioprevoznik Srbije JAT, otišao je u istoriju sa ukupnim gubitkom od 8,4 milijarde dinara, u kome operativni gubitak čini 5,2 milijarde dinara.

    Finansijski rezultati Jat Airwaysa (sada Air Serbia) objavljeni su u skladu sa obavezom izveštavanja privrednih društava u Srbiji.

    To je poslednji finansijski izveštaj Jata, a ujedno prvi put u istoriji srpske aviokompanije da su finansijski izveštaji sastavljeni na osnovu Međunarodnih standarda finansijskog izveštavanja (MSFI) i podneti nezavisnoj revizorskoj kući KPMG na reviziju, navodi se u saopštenju Air Serbia.

    Ukupan gubitak od 8,4 milijarde dinara (73 miliona evra) uključuje operativni gubitak od 5,2 milijarde dinara (45 miliona evra), a u skladu sa MSFI, saldo od 3,2 milijarde dinara obuhvata korekcije stanja konta bivšeg Jata koje nalaže revizija, kao što su ispravke grešaka preostalih iz prethodnih perioda, pogrešnih usklađivanja i negativnih revizorskih primedbi.

    Sastavljanjem finansijskih izveštaja u skladu sa zahtevima MSFI, stvoreni su obavezni okviri za jačanje komercijalnih osnova srpske aviokompanije i njen dalji razvoj. Uvođenjem pouzdanih procedura izveštavanja i njihove kontrole, obezbeđeni su mehanizmi strogog praćenja poslovanja unutar organizacije, objasnio je generalni direktor Air Serbia Dane Kondić.

    U skladu sa medhunarodnim standardima, ustrojili smo čist bilans stanja. Gubitak od 73 miliona evra odnosi se na dugogodišnje loše poslovanje Jata.

    Sada se okrećemo budućnosti i zahvaljujući partnerstvu sa Etihadom i jakoj podršci Vlade Srbije, Air Serbia sada ima strategiju za oporavak, kao i temelje za stvaranje profitabilne i jake kompanije, rekao je Kondić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE