Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uskoro ugovori sa Fiatom i Etihadom

    Vlada Srbije objaviće prvo tajni ugovor koji je Mlađan Dinkić sklopio sa Fiatom 2008. godine, o ulaganju u kragujevačku Zastavu, a potom ugovor koji je Aleksandar Vučić sklopio sa Etihadom, čime je ova firma kupila 49 odsto Jata.

    „Prvo ćemo objaviti ugovor sa Fiatom, a zatim sa Etihadom. To ćemo učiniti vrlo uskoro“, rekao je u kratkoj izjavi za Danas premijer Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje kada će javnosti postati dostupan ugovor o formiranju aviokompanije Air Serbia.

    Vučić nije precizirao objašnjenje za ovaj redosled koraka, odnosno zbog čega se najpre objavljuje ugovor za čije sprovođenje i stavljanje oznake tajnosti aktuelna vlast nema nikakvu odgovornost.

    Uprkos brojnim obećanjima predstavnika SNS da će ugovor između države Srbije i Etihada biti dostupan javnosti najkasnije do februara, a potom i do polovine marta, to se još nije dogodilo.

    Jedna od Vučićevih najava, izrečena 4. februara, glasila je: „Mi ćemo naš ugovor sa Etihadom pokazati pre kraja predizborne kampanje, 16. marta.“

    Da će ugovor države Srbije i Etihada biti objavljen uskoro, rečeno je Danasu i u kabinetu aktuelne potpredsednice Vlade i ministarke za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Zorane Mihajlović.

    Sve što vam u ovom trenutku možemo reći jeste da će ugovor sa Etihadom biti uskoro objavljen, kažu u kabinetu Zorane Mihajlović za naš list. Mihajlovićeva se, takođe, u prethodnom periodu nije ustručavala da najavljuje objavljivanje tajnog ugovora.

    U obećanjima da će ugovor biti objavljen posebno je prednjačio aktuelni gradonačelnik Beograda i bivši predsednik Privremenog organa Siniša Mali, podseća Danas.

    Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, kaže za Danas da je pravo pitanje zbog čega ti podaci nisu od samog početka bili javni i po kom pravnom osnovu je bila dogovorena potpuna tajnost sa stranim partnerom.

    "Apsurdno je da, s jedne strane, kao država imamo ili poboljšavamo stroga pravila o raspolaganju javnom imovinom kroz otvorene tenderske procedure i konkurenciju u javnim nabavkama, privatizaciji, koncesijama, a da se ništa od tih pravila ne primenjuje kada se zaključuju najveći i najvažniji poslovi te vrste, već se ugovaranje vrši neposredno sa jednom firmom i to uz pristanak srpske strane na klauzulu o poverljivosti."

    Ugovor može da bude najbolji na svetu, ali niti ima garancije da je tako, niti građani o tome mogu da donesu argumentovani sud. Tajnost ugovora u Srbiji nije novina, ali je paradigma za nastavak prakse koja se već pokazala kao problematična u slučajevima tzv. „24 privatizacije“, zaključuje Nenadić.

    "Bahati" slučaj sa Fiatom

    Savet za borbu protiv korupcije je u novembru 2011. od Ministarstva ekonomije dobio potpuno zatamnjeni ugovor Vlade Srbije sa Fiatom, sa obrazloženjem da su poslovna tajna.

    Tadašnja predsednica Saveta Verica Barać je takav postupak ocenila vrhuncem bahatosti i cinizma, objašnjavajući da im je dostavljeno više od 20 kilograma papira gde su zatamnjeni svi podaci: „Nedopustivo je da poslovna tajna bude ono što plaćaju svi građani Srbije, jer je ugovorom sa italijanskom fabrikom država Srbija preuzela obaveze koje se isplaćuju iz budžeta.“

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE