Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    G7: Evropa ostaje zavisna od ruskog gasa

    Evropa će još godinama biti opterećena zavisnošću od ruskog gasa, zaključili su u Rimu ministri energetike grupe sedam industrijski najrazvijenijih država G7, osuđujući korišćenje energije kao sredstva političkog pritiska.

    Ne poznajem nikog na svetu ko bi nam mogao reći kako bi se evropska zavisnost o uvozu ruskog gasa mogla promeniti u kratkom roku, izjavio je nemački ministar privrede i energetike Sigmar Gabriel.

    Na sastanku u Rimu u vreme intenziviranja ukrajinske krize, ministri energetike G7 poručili su da su "krajnje zabrinuti zbog uticaja energetske bezbednosti na razvoj događaja u Ukrajini, kao posledica "ruske povrede ukrajinske suverenosti i teritorijalne celovitosti".

    Ministri su obećali da će poboljšati energetsku efikasnost, razviti širu mrežu snabdevanja energijom, uključujući tečni prirodni gas (LNG), obnovljive izvore energije i nove gasovode i razviti i ojačati postojeću infrastrukturu snabdevanja.

    Dodali su, međutim, kako ne postoje trenutna alternativna rešenja. Ne očekuje se da će američki gas iz škriljaca biti na raspolaganju Evropi pre kraja decenije, kad će biti moguće da se uvozi tankerima.

    Italija i Francuska ponovo su naglasile svoju podršku projektu Južni tok, kojim bi se gas iz Rusije dopremao u Evropu zaobišavši Ukrajinu, ali su istovremeno ukazale na potrebu izgradnje alternativnih pravaca.

    Trećina gasa koji se uvozi u Europu dolazi iz Rusije, a polovina od toga doprema se preko Ukrajine, koja se s ruskim Gazpromom ne može dogovoriti o ceni gasa.

    Završna izjava ministarskog sastana u Rimu usredsređena je na potrebu diverzifikacije energetskih izvora i izgradnju gasne infrastrukture. Predani smo pokretanju sistemskih i trajnih koraka u cilju poboljšanja energetske sigurnosti, poručili su ministri.

    Kada je reč o samom odnosu prema Moskvi, Britanski ministar Ed Davey izjavio je da je ruski predsednik Vladimir Putim "prešao crtu" i da je na sastanku G7 doneta "strateška odluka o suočavanju s ruskim korišćenjem energije kao oružja".

    Naočigled političkih odnosa koji ne obećavaju brzo rešenje, zemlje poput Italije, koja gotovo u potpunosti zavisi od uvoza energije, nastoje da prošire izvore. Uz Južni tok, Italija sada još veći značaj daje Transjadranskom plinovodu (TAP).

    Italija takođe nastoji da uz tri postojeća, izgradi najmanje tri dodatna terminala za tečni gas, kako bi mogla da ga uvozi iz Amerike, iako SAD neće uskoro biti u stanju da ga izvoze.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE