Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nije tačno da su minusi poskupeli

    Narodna banka Srbije saopštila je da su u domaćim medijima pogrešno interpretirani podaci centralne banke o kamatnim stopama banaka na dozvoljena i nedozvoljena prekoračenja po tekućem računu stanovništva u martu 2014. u odnosu na prethodni mesec.

    Pozivajući se na sajt NBS kao izvor informacija, u medijima je objavljeno da su kamatne stope banaka na dozvoljeni i nedozvoljeni minus u martu povećane, navodi se u saopštenju centralne banke i dodaje da iznete informacije nisu tačne.

    Prema saopštenju NBS, poređeni su podaci o prosečnim ponderisanim kamatnim stopama i novim ili planiranim ponudama banaka za kamatne stope na prekoračenja po tekućem računu. Prosečne ponderisane stope izračunava NBS na osnovu iznosa prekoračenja i kamata koje joj banke dostavljaju.

    Ta kamata je stvarni trošak koji banka naplaćuje od klijenta i zavisi od nominalne kamatne stope koju je klijent ugovorio s bankom, ali i od metode izračunavanja i razlike učestalosti obračuna i naplate kamate koju primenjuje banka, objašnjava NBS.

    Nakon inicijative NBS za opšte sniženje cena bankarskih proizvoda, banke su dostavile nove i planirane ponude kamatnih stopa na prekoračenja.

    Te nominalne kamatne stope, tek sa zaključenjem ugovora između banke i klijenta, utiču na stvarne troškove klijenta po osnovu prekoračenja i ulaze u obračun prosečnih ponderisanih kamatnih stopa, precizira se u saopštenju NBS.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE