Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Fed zadržava nisku kamatnu stopu

    Stanje u američkoj privredu se postupno popravlja, ali će ključne kamatne stope ostati blizu nule zbog slabog tržišta rada i niske inflacije, izjavila je šefica Federalnih rezervi Janet Yellen.

    U polugodišnjem izveštaju koje podnosi zajedničkom Kongresnom odboru za ekonomiju, Yellen je izrazila zabrinutost zbog sporog rasta plata, visokog nivoa dugoročne nezaposlenosti i činjenice da građani zainteresovani za stalan posao rade honorarno.

    Američka ekonomija postupno jača nakon zimskog zatišja koje su prouzrokovale neuobičajeno loše vremenske prilike u velikom delu zemlje, ali stanje na tržištu rada "daleko je od zadovoljavajućeg" uprkos padu stope nezaposlenosti u aprilu na 6,3 odsto, naglasila je Yellen.

    Oštra zima je iza nas i mnogi aktuelni pokazatelji navode na zaključak da se potrošnja i proizvodnja već oporavljaju, što znači da je privreda na dobrom putu da u tekućem tromesečju zabeleži solidan rast, kazala je Yellen.

    Očekuje da će rast ove godine biti nešto snažniji od prošlodišnjih 1,9 odsto. Inflacija verovatno neće dostići ciljani nivo Feda od dva odsto, pa bi monetarna politika u doglednoj budućnosti trebala da ostane blaga, dodala je Yellen.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE