Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kovačević: Prinudna naplata ekstremnim obveznicima

    Poreski dug građana, firmi i preduzetnika, za čiju naplatu ne postoje zakonske smetnje, iznosi oko 100 milijardi dinara, kaže direktorka Poreske uprave Srbije Ljiljana Kovačević.

    Poreska uprava neće krenuti u ofanzivu što se tiče naplate tog poreskog duga. Znamo naša prava i obaveze, radićemo kao i do sada, ali uz neka poboljšanja.

    Dužnicima ćemo olakšati otplatu duga primenom različitih mera poput zakonske odredbe o mirovanju duga koju mogu koristiti dužnici koji redovno izmiruju tekuće obaveze, kazala je Kovačevićeva gostujući na televiziji Pink.

    Komentarišući efekte primene zakona o mirovanju poreskog duga, Kovačevićeva je rekla da su neki obveznici "konsolidovali" svoja preduzeća korišćenjem te zakonske mogućnosti.

    Imamo i primer manjeg broja ekstremnih obveznika koji nisu želeli da plaćaju porez ni pod olakšavajućim okolnostima, zbog čega je protiv njih primenjena prinudna naplata, rekla je Kovačevićeva.

    Ona je dodala da se svuda u svetu primenjuju mere redovne i prinudne naplate i da obveznici u Srbiji mogu da iskoriste i opciju reprograma dugova na najviše 24 meseca, bez oslobađanja plaćanja kamata.

    Prema njenim rečima, poreskoj kontroli podležu i estradni umetnici za koje važe isti propisi u vezi plaćanja poreza kao i za sve druge obveznike.

    Kontrolišemo estradne umetnike kao što kontrolišemo lekare. Prema njima se preduzimaju mere u slučaju da ne plaćaju poreske obaveze, jer ako nešto plate po osnovu poreza u inostranstvu ne znači da su oslobođeni poreskih obaveza prema državi Srbiji, rekla je Kovačevićeva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE