Rajić: Umesto podsticaja, smanjite poreze privredi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rajić: Umesto podsticaja, smanjite poreze privredi

  Umesto mogućih najavljenih mera selektivne podrške poslodavcima, mnogo bolji podsticaj domaćoj privredi bilo bi smanjenje poreza i doprinosa na zarade, smatra direktor Unije poslodavca Srbije Dragoljub Rajić.

  Privreda traži da se nameti na rad smanje sa sadašnjih 64,5 odsto na 40 odsto. Poslodavci sada na 100 dinara plaćaju oko 65 dinara i smanjene nameta na 40 bi dovelo do relaksacije, koja bi omogućila i zapošalavanje novih radnika, rekao je on agenciji Beta.

  Da bi to smanjenje nameta na rad stvarno imalo efekta, preme rečima Rajića, država bi trebalo da oštrije krene u sprečavanje rada na crno i suzbijanja sive ekonomije.

  Pročitajte i>>>Srbija masovno radi `na crno`

  Govoreći o najavljenoj meri prema kojoj bi država preuzela plaćanje obaveza za sedam od 10 novozaposlenih, direktor Unije poslodavaca Srbije da bi takve mere u nekim firmama stvaraju nejednakost.

  Podsticaji treba da se odnose na sve podjednako, a mera u kojoj bi država preuzela plaćanje određenog broja radnika značila bi da neke firme koje pune budžet plaćaju druge firme, odnosno da čak finansiraju svoju konkurenciju, rekao je Rajić.

  Prema oceni Rajića, ta mera ne bi imala pun efekat jer su u najtežoj situciji firme koje zapošljavaju od pet od 10 radnika, čiji bi razvoj država trebalo da pomogne ako želi da poveća broj zaposlenih.

  Veliki investitori su dobrodošli, ali i u zemljama koje su uspele da ih privuku u značajnom broju, kao Slovačka, oni zapošljavaju 15 do 20 odsto ukupnog broja radnika, rekao je direktor Unije poslodavaca.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE