Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kredit SB za hrvatsko zdravstvo

    Svetska banka odobrila je Hrvatskoj zajam od 75 miliona evra za poboljšanje kvaliteta i efikasnosti zdravstvenih usluga u sklopu Programa za rezultate, saopšteno je iz te međunarodne financijske institucije.

    Odbor direktora SB odobrio je Hrvatskoj taj kredit na rok od 20 godina, uz četiri godine počeka.

    Novi Program za rezultate za zdravstveni sektor ima za cilj da poboljša pristup, kvalitet i efikasnost javnih zdravstvenih usluga kroz jačanje upravljačkih kapaciteta u zdravstvu, reorganizaciju strukture i aktivnosti zdravstvenih ustanova, poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite, jačanje preventivnih aktivnosti, te očuvanje finansijske održivosti sistema, navodi Svetska banka.

    Program će sprovoditi Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj pomoći, a nadzirati Ministarstvo finansija.

    Hrvatska je u poslednjih dvadeset godina postigla napredak u poboljšanju efikasnosti zdravstvenog sistema u smislu zdravstvenih ishoda i zadovoljstva javnosti.

    Međutim, takvi rezultati imaju visoku cenu, navode u Svetskoj banci. Hrvatska troši 7,8 odsto bruto domaćeg proizvoda na zdravstvo, što je stavlja na vrh popisa u odnosu na nove članice Evropske unije.

    U teškom fiskalnom okruženju, hrvatski zdravstveni sistem se suočava s nesrazmerom između dostupnih javnih resursa, rasta rashoda, te povećanja potreba zbog demografskih i epidemioloških promena u zemlji, ističe se još u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE