Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bankari spremni za jeftine kredite

    Banke u Srbiji su spremne da odobravaju subvencionisane kredite privredi, potvrdili su bankari nakon sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

    Predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić rekao je novinarima da bankarski sektror ima dovoljno likvidnosti da "upumpa" novac u privredu i da je ostalo samo da se dogovore detalji.

    Inicijalni predlog je da godišnja kamate na subvencionisane kredite u dinarima budu pet odsto, kazao je Carić i dodao da je njegov predlog da se odobravaju i subvencionisani krediti u evrima, na koje bi kamata bila tri odsto.

    On je rekao da će biti održan još jedan razgovor o subvenicionisanim kreditima s predstavnicima vlade, najverovatnije do petka, 16. maja.

    Prema rečima predsednice Izvršnog odbora Banke Intesa Draginje Đurić, bankari imaju pozitivno mišljenje o vladinoj meri za uvodenje suvencionisanih kredita, ali nisu još utvrđeni konačni uslovi.

    Subvencionisani krediti će pospešiti kreditnu aktivnost u privredi i pomoći realnom sektoru, rekla je Đurićeva i dodala da je uslov za to da država isplati obaveze prema bankama za ranije subvencionisane kredite.

    Ona je istakla da ima obećanje ministra finansija Lazara Krstića da će to biti učinjeno posle rebalansa ovogodišnjeg budžeta, što je najavljeno za kraj juna.

    Đurićeva je pozitivno ocenila nastojanje vlade da se nađe rešenje za problme nenaplativih kredita, koji "zagorčavaju život bankarskom sektoru i svim poveriocima".

    Predsednik Upravnog odbora Societe Generale banke Goran Pitić smatra da je subvencionisanje kredita privredi pozitivna mera Vlade, ali da ne sme da bude jedina. Problemi u privredi moraju da se rešavaju na sistemski način, ocenio je Pitić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE