Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zagrevanje srpske privrede

    Sastanci sa privrednicima, bankarima i građevincima o merama Vlade za oživljavanje privrede, po oceni premijera Aleksandra Vučića bili su korisni jer se na njima čulo mnogo dobrih predloga, pa će, kako je najavio, ovakvi skupovi postati praksa.

    Na sastancima u Palati Srbija predočen je kratkoročni paket ekonomskih mera koji ima za cilj oživljavanje privrednih aktivnosti, rast realnog sektora i nova zapošljavanja, koji bi od četvrtka trebalo da bude operativan.

    Premijer Vučić je novinarima rekao da je zadovoljan razgovorima s bankarima i da su s predstavnicima stranih kompanija već konkretizovane neke mere koje treba da učine što privlačnijim investicioni ambijent u Srbiji, dok mu je razgovor s građevinarima, kako kaže, bio najteži.

    Nakon serije razgovora Vučić je rekao da će se sastanci poput ovih praktikovati ubuduće svaka dva meseca kako bi se proverilo šta je ko uradio, da li se poštuju ugovoreni rokovi i kakvi su rezultati postignuti.

    Sastanak sa predstavnicima građevinskog sektora je bio veoma težak, svašta sam video i mislio sam da sve znam o srpskoj privredi i gledaćemo da koliko možemo pomognemo, ali ćemo mnogo morati da menjamo. Mi nemamo više ni keramičare, ni vodoinstalatere, o inženjerima da ne govorim, rekao je Vučić.

    Smisleni predlozi Miškovića

    Vučić je održao i sastanak sa domaćim privrednicima, među kojima je bio i vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković.

    Upitan o njegovom prisustvu na sastanku, Vučić je rekao da to nije ništa čudno, jer su tri Miškovićeve komapanije među prvih 200 po plaćanju poreza u Srbiji. Kada je pak u pitanju bilo čije poštovanje zakona, na sudu je da to ceni, dodao je on.

    Čuo sam njegove predloge u oblasti poljoprivrede za koje mislim da su bili prilično smisleni, rekao je Vučić.

    Za sve investitore koji dolaze u Srbiju država će da osigura izvođenje infrastrukturnih radova, puteve, kanalizacionu i vodovodnu mrežu, što će za njih biti dodatna povoljnost kod ulaganja, rekao je premijer Aleksandar Vučić.

    To će doprineti dolasku stranih investitora i mislim da je to sugestija koju će svi prihvatiti. Slušali smo i naučili mnogo. rekao je premijer za RTS.

    Premijer je rekao i da će u rebalansu budžeta biti vraćeni dugovi iz 2011. i 2012. godine. Rekao je da će to biti udarac na budžet, ali je istakao da je važno da se u privredu ubaci 1,2 milijarde evra.

    Pročitajte i>>>Bankari spremni za jeftine kredite

    Da pomognemo nove aktivnosti, da najviše novca ode mikro, malim i srednjim preduzećima. To će biti dobra kratkoročna mera za privredu ali sve drugo o čemu razgovaramo su dugoročne mere, istakao je predsednik Vlade i najavio i da bi ta mera mogla da počne da se primenjuje i pre septembra.

    Strani investitori optimisti

    Plan Vlade Srbije da preuzme plaćanje obaveza državi za određeni broj novozaposlenih radnika je dobra mera, izjavio je direktor Hewlett-Packarda u Srbiji Miloš Đurković.

    On je nakon sastanka sa premijerom Vučićem rekao da bi ta mera pokrenula privredu i dovela do novog zapošljavanja, ističući da je najvažniji zahtev stranih investitora donošenje novog Zakona o radu i da je premijer obećao da će to biti urađeno u najkraćem roku.

    Generalni direktor NIS Kiril Kravčenko rekao je da je sa sastanka izašao sa uverenjem da će sve predložene mere biti i primenjene i da je on optimista. On je izneo predloge da se raspodela ekonomskih podsticaja obavlja u zavisnosti od veličine investicije, jer je bitno da Srbija postane najatraktivnija zemlja u regionu za ulaganja.

    Na pitanje kakva vrsta podsticaja bi bila potrebna investitorima, Kravčenko je kazao da bi ponovno uvođenje poreskog kredita, odnosno poreskih olakšica, Srbiju učinilo atraktivnijom za investicije od drugih država u regionu.

    Kravčenko je rekao da je uveren da promene Zakona o radu idu u pozitivnom smeru za razvoj Srbije, ali je dodao da na sastanku nije bilo reči o detaljima tog zakona.

    Kako je ranije rekao Vučić, za zapošljavanje su predviđene poreske olakšice tako da će poslodavac za svakih 10 novozaposlenih plaćati doprinose samo za troje, a država će preuzeti da plati za preostalih sedam. To bi, prema njegovim rečima, smanjilo opterećenje na plate sa 64 odsto na 15 odsto.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE