Obogatio se `mućkajući` kao Dell Boy

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Obogatio se `mućkajući` kao Dell Boy

  Bivši pijačni prodavac iz Plimuta ušao je na listu najbogatijih ljudi u Velikoj Britaniji nakon što u prošloj godini zaradio čak 695 miliona funti, piše britanski Independent.

  Šezdesetdvogodišnji Chris Dawson svojevremeno je napustio školu jer nije umeo dobro da čita i piše. Međutim, počevši od pijačne tezge na kojoj je prodavao satove za 8,99 funti, izgradio je trgovačko carstvo, diskontni lanac The Range, koji danas vredi čak 1,28 milijardi funti, piše Independent, a prenosi B92.

  Nakon veoma uspešne godine, Dawson je ušao na listu britanskih milijardera, kojih sada ima ukupno 104 na ostrvu.

  Doson je prvi diskont otvorio 1989. godine, nakon čega se proširio po jugoistoku Engleske. Danas poseduje 88 prodavnica u Engleskoj i Škotskoj. Objašnjavajući iznenadno povećanje svog bogatstva, Dawson istiće da poseduje 100 odsto svoje kompanije, da nema dugova i da mu se tako sviđa.

  Uvek gledam da prođem što jeftinije, i to uključuje poslove sa onima koje volim da zovem "uznemirenim trgovcima", firmama koje su otišle u stečaj. Kada se to dogodilo MFI, bio je ponuđen na prodaju za 68 miliona funti, a ja sam ga na kraju uzeo za manje od tri miliona.

  Poslat sam na ovu planetu da zarađujem novac i počinjem da mislim o tome od trenutka kada se propudim. Obožavam taj izazov.

  Ako su mi vrata zatvorena, ići ću okolo, ići ću ispod njih, ili ću ih jednostavno oboriti. Biznis je kao sport, niko ne želi bronzanu medalju i nije važno učestvovati, to je gomila gluposti. Tu si da pobediš, da obaraš rekorde, svaki put.

  Povremeno bih uzeo odmor. Nedavno sam išao na Barbados, ali sam već posle dva dana bio kao krvožedni pas koji traži nekoga da se zakači s njim. Teško mi je da stanem, kaže Dawson.

  On navodi da je kao dete retko išao u školu i da ju je napustio ne stekavši bilo kakvo znanje, i sa problemima u čitanju i pisanju.

  Ipak, trudio se da ne propušta nijedan četvrtak u školi, jer je tada imao časove tehničkog obrazovanja. Sa drugarima je organizovao neku vrstu sindikata i namerno su pravili loše radove, kako bi oni bili bačeni u smeće. Pošto je bio zadužen za pražnjenje kanti, uzimao je otpad i prodavao ga.

  Nakon što je nastavnik otkrio šta Dawson sve vreme radi, rekao mu je: “To je pogrešno, ali prokleto genijalno. Ili ćeš postati bogat, ili ćeš završiti iza rešetaka”.

  Doson danas vozi Rollce Royce sa registarskim oznakama “Dell Boy”, kao omaž Derecku Trotteru, glavnom junaku serije “Mućke”, koja mu je jedna od omiljenih. U svojim Range diskontima prodaje sve: “od daski za WC šolje do lustera”.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE