Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta ako ste dostigli svoj maksimum

    – Na poslu vas zaobilaze unapređenja, ili su vas možda već otpustili.
     

    – Poslovni sastanci vas plaše jer osećate da vaš doprinos na njima nije dovoljan.
     

    – Bili ste odličan student, ali sada ne možete da dobijete stipendiju da nastavite studije u inostranstvu.

    Da li se pronalazite u nekom od ovih scenarija?

    Marty Nemko, radio voditelj, autor i savetnik za karijeru i visoko obrazovanje, nudi tri opcije za sve koji misle da su dostigli svoj maksimum i da je jedino što ih sada očekuje – neuspeh.

    Razvijajte nove veštine

    Da li je dostizanje svog maksimuma signal da počnete sa radom na sebi? Možete li da se setite nečega što vama nedostaje, a što imaju oni koji su u hijerarhiji iznad vas? Možete li, i želite li da razvijate tu veštinu ili osobinu, sami ili uz pomoć kursa, tutora ili ako je neophodno vraćanjem na fakultet?

    Ukoliko ne znate u kom pravcu treba da se razvijate pitajte ljude oko vas: šefa, kolege, prijatelje, mušterije, klijente. Sakupite sve informacije i pronađite šta im je zajedničko, a zatim je na vama da odlučite na koji način ćete to postići.

    Promenite pravac

    Ako ste izgubili bitku na jednom polju, niste je izgubili na svakom. Razmislite da li je vreme za promenu karijere ili je dovoljan mali iskrak iz sfere u kojoj poslujete.

    Nemko kaže: „Jedna moja klijentkinja je postala svesna svojih ograničenja kao parničar na polju intelektualne svojine, jedne od pravnih sfera sa najvećim izazovima. Sada radi kao ’lemon law’ parničar, odnosno sprovodi jedan od američkih zakona koji štiti potrošače koji su kupili automobil koji je neispravan, a proizvođač odbija da ga zameni. Dobila je osam parnica zaredom.“

    Prihvatanje

    Svi imaju svoje granice. Ponekad je bolje da to prihvatite nego da pokušavate da promenite sebe ili sferu svog delovanja. Mudrost je prihvatiti sebe kao dovoljno dobrog.

    „Dugo sam pokušavao svoj radio šou da stavim na nacionalnu radio stanicu, ali nikako nije išlo. Pokušavao sam iznova i iznova. Ipak su mnogi jako uspešni ljudi mnogo puta pali pre nego što su uspeli. Sada sam shvatio da su šanse da se desi ono što priželjkujem jako niske, i da je najmudrije i najpraktičnije iz psihološkog ugla gledano, da moju želju za uspehom zamenim zahvalnošću na onome što imam“, priča o svojim iskustvima Nemko.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE