Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpski rafovi zatrpani škartom

    Nacionalna organizacija potrošača Srbije upozorava da je Srbija postala deponija robe lošeg kvaliteta i nebezbednih proizvoda, a da je sistem nadzora u potpunom rasulu.

    Kako se navodi u saopštenju NOPS, konstantno raste broj prigovora potrošača koji se odnose na kvalitet robe, a posebno zabrinjavaju i česti slučajevi masovnog trovanja hranom potrošača u Srbiji.

    Celokupan sistem tržišnog nadzora je temeljno propao i sveo se na floskulu inspekcijskih organa "Hrana u Srbiji je bezbedna" ili "Nema opasnosti po zdravlje i bezbednost građana", a nikada nismo videli dokaze na osnovu kojih državni organi izlaze pred javnost sa takvim tvrdnjama, naglašava se u saopštenju.

    Dodaje se da se dobar deo odredbi Zakona o tržišnom nadzoru, Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda i Zakona o bezbednosti hrane uopšte ne primenjuje u praksi, ili se delimično primenjuje i selektivno i netransparentno.

    Širom su se otvorila vrata i uvozničkom lobiju da se, zbog želje za profitom i zbog smanjenog obima kontrole i nadzora, u Srbiju uvozi sve i svašta.

    U zemlji kandidatu za članstvo u EU, danas imamo deponiju robe lošeg kvaliteta i opasnih proizvoda, upozorava NOPS.

    Podseća se da je NOPS godinama ukazivao na loša zakonska rešenja i predlagao konkretne mere, ali da to nije odgovaralo uvoznicima, koji su imali presudan uticaj na kreiranje loših zakonskih rešenja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE