Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evropa stvara jedinstveno tržište električnom energijom

    Električne mreže i berze zemalja južne i severozapadne Evrope od utorka su povezane, pa sada pokrivaju otprilike 70 odsto evropskih potrošača, što je još jedan korak prema integrisanom određivanju cena struje i smanjenju rizika vezanih za snabdevanje.

    Fizička i finansijska integracija te dve evropske regije stvara zajedničko tržište električne energije koje se proteže od Portugala do Finske. To povezivanje koristiće potrošačima jer će omogućiti protok iz područja gde je struja jeftinija prema onima gde je skuplja, prenosi Business.hr.

    „U ključnom potezu prema integrisanom tržištu struje pokrenuto je potpuno povezivanje jugozapadnih evropskih zemalja“, stoji u zajedničkom saopštenju operatora mreža i berzi električnom energijom.

    Na takvom jedinstvenom tržištu povećanjem proizvodnje vetroelektrana ili solarne energije na jednom području moći će se nadoknaditi pad proizvodnje hidroelektrana na drugom. Ili, povećanjem proizvodnje termoelektrana u jednoj zemlji moći će se nadoknaditi pad proizvodnje u nuklearnim elektranama u nekoj drugoj zemlji.

    „To će koristiti krajnjim potrošačima jer će se zbog bolje koordinacije između berzi energijom povećati efikasnost korišćenja električnih sistema i prekogranične infrastrukture“, navodi se u saopštenju mrežnih operatora.

    Severozapadno evropsko tržište električne energije obuhvata Nemačku, Francusku, Austriju, Britaniju, Belgiju i Holandiju, kao i nordijske te baltičke države, čija su tržišta integrisana još u februaru.

    U idućem koraku trebala bi se integrisati i tržišta Češke, Slovačke, Mađarske i Rumunije, a potom i ostatka Evrope.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE