Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ljajić: Od turizma (samo) 2,5 milijardi dolara

    Ukupni prihodi Srbije od turizma u 2013. bili su 2,5 milijardi dolara, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ističući da taj prihod može biti veći ukoliko ta privredna grana bude imala veće stimulanse od države.

    Ljaljić je na regionalnoj konferenciji "Održivi razvoj i konkurentnost turističkog proizvoda Jugoistočne Evrope SEET 2014.", kazao da je 2013. samo od stranih turista koji su činili 42 odsto ukupnih turista, Srbija ostvarila rekordnih 800 miliona evra deviznog priliva.

    Prema rečima Ljajića, turizam, koji je veoma žilava i otporna privredna grana, u Srbiji nije dobio mesto koje mu pripada iako ima veliki značaj i potencijal za ekonomski oporavak zemlje.

    Dosadašnji rezultati ostvareni su bez dovoljno ulaganja i izdvajanja države. Izdvajamo sredstva za automobilsku industriju, subvencije u poljoprivredi, a za turizam ove godine u budžetu Srbije predviđeno je samo 13 miliona evra, naglasio je on.

    Ministar je podsetio da turizam podstiče privredni rast i razvoj, te da su ulaganja u turizam investicija i prihod za državu. U Srbiji mora da se stimuliše privatan sektor u toj oblasti kroz javno-privatna partnerstva.

    Strategija razvoja turizma u Srbiji mora da bude krajnje realna, rekao je ministar i najavio da će Ministarstvo turizma podržati formiranje nacionalnog saveta za održivi razvoj turizma.

    Ministar je dodao da je regionalna saradnja u turizmu veoma značajna, jer je balkanski region veoma malo tržište, a svako za sebe misli da je najvažniji. Srbija će nastaviti da sklapa bilateralnih sporazuma sa zemljama u regionu.

    Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Maida Ibrišagić Hristić kazala je da Jugoistočna Evropa specifičan region koji mnogo može da ponudi u turizmu.

    Naglasila je da je veonma značajno formiranje zajedničkog "turističkog proizvoda" jer će to znatno smanjiti troškove nastupa na raznim sajmovima.

    Na konferenciji o turizmu Jugoistočne Evrope učestvuje više od 300 turističkih predstavnika. Cilj skupa u centru Sava, kako je rečeno, jeste "identifikovanje turističkih lanaca vrednosti" i povezivanje "industrije turizma".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE