Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tri nova zanata – put do lakšeg zaposlenja

    Svršeni osnovci će od septembra ove godine moći da se opredele za tri nova trogodišnja zanatsko – tehnička profila u srednjim stručnim školama, najavili su predstavnici Ministarstva prosvete i nauke.

    Reč je o profilima bravar – zavarivač, električar i industrijski mehaničar, koji su među najtraženijima u metalskoj, mašinskoj i elektroindustriji.

    Novi profili obrazovanja smišljeni su tako da učenicima obezbeđuju više praktične nastave u preduzećima, uz nadoknadu za njihov rad tokom prakse, a krajnji cilj je da se najbolji zaposle odmah po završetku školovanja.

    U pitanju je novi pristup obrazovanju, zasnovan na elementima nemačkog dualnog obrazovanja, koji Ministarstvo prosvete sprovodi uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), u okviru projekta "Reforma srednjeg stručnog obrazovanja".

    Projekat će trajati do septembra 2015, a ključni kriterijum za uključivanje škola u projekat je da obezbede kompaniju u kojoj će učenici moći da obavljaju praksu i sa kojima će potpisati godišnji ugovor, koji podrazumeva i određenu naknadu za praktikante.

    Konkurs za izbor škola koje će upisati te profile u okviru projekta objavljen je na sajtu Ministarstva prosvete www.mpn.gov.rs, a konkursom je predviđeno da se i lokalne samouprave obavežu ugovorom na određeni vid finansijske podrške.

    Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić rekao je na promociji publikacije "Modernizacija zanata u saradnji sa preduzećima: Brže do posla", da će ti učenici moći da nastave školovanje.

    Ukoliko učenici požele da se doškoluju, lako mogu da nastave školovanje u odgovarajućoj srednjoj školi koja nudi programe prekvalifikacije, dokvalifikacije i specijalizacije i potom se upišu na fakultet, rekao je Kostić.

    Lakše do posla u Srbiji, ali i u svetu

    Vođa GIZ projekta Heinz-Dieter Harbers kazao je da je cilj projekta da mladim ljudima i njihovim roditeljima pokaže da dobro obrazovanje sa praktičnim radom u preduzećima nudi dobru perspektivu za zapošljavanje.

    On je istakao da ima puno nepopunjenih radnih mesta za profile bravar – zavarivač, električar i industrijski mehaničar, ne samo u Srbiji već i u Evropi, i da ukoliko preduzeća u Srbiji ne budu spremna da im ponude dobru platu, oni će moći da se zaposle bilo gde u svetu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE