Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Deca `nasleđuju` radna mesta u JP

    Od početka ovog meseca u javnom komunalnom preduzeću Gradska toplana Niš bez konkursa je zaposleno petoro radnika, jer su „nasledili“ radna mesta svojih roditelja koji su pre toga otišli u penziju.

    U menadžmentu preduzeća kažu da su „rado prihvatili“ uslovljavanje tih roditelja da će se penzionisati pre vremena ukoliko na „njihova“ radna mesta dođu njihova deca, piše Danas.

    Smatram da ni u čemu nisam pogrešio i da je to dobra poslovna odluka, rekao je direktor Gradske toplane Slobodan Maksimović za Danas.

    Prethodni radnici nisu morali da odu u penziju, do kraja radnog veka ostalo im je od četiri do šest godina, a pošto su svi bili u godinama i prethodno radili teške poslove, bili su skloni oboljevanjima i bolovanjima.

    Njihova deca tek počinju i imaju adekvatno obrazovanje za mesta na koja su primljena. U niškoj Toplani, kao i drugim Toplanama u zemlji, postoji praksa da deca dobrog dela radnika završavaju iste ili vrlo slične škole, a pre svega zanate, kao njihovi roditelji.

    U penziju su, tako, otišla dva naša ložača kotlova i po jedan zavarivač, građevinski tehničar i čistačica, a dobili smo njihovu decu koja imaju ista zanimanja, rekao je direktor Gradske toplane Slobodan Maksimović za naš list.

    Maksimović je dodao da je svestan da bi se raspisivanjem javnog konkursa dala ista šansa svima, a ne samo deci već zaposlenih radnika, ali da u tom slučaju niko ne bi bio zaposlen, jer petoro radnika ne bi želelo da ode u penziju.

    U skladu sa aktuelnim Zakonom o izmenama i dopunama zakona o budžetskom sistemu, koji ograničava zapošljavanje u javnom sektoru, deca penzionisanih radnika primljena su na određeno vreme, a ukoliko stigne saglasnost nadležnog tela Vlade Srbije, biće zaposlena za stalno, rekao je.

    Nasleđivanje radnih mesta, inače, i nije retkost u Nišu, jer su mediji i ranije izveštavali da se radna mesta nasleđuju i u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, zbog čega su neke firme i institucije proglašavane „porodičnim“.

    Deca u njima osim što „nasleđuju“ radna mesta, imaju prednost pri zapošljavanju i dok njihovi roditelji još uvek rade.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE