Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Minimalac u `ćorsokaku`

    Radna grupa za izmene Zakona o radu ponovo nije postigla saglasnost oko minimalne zarade i otkaza, izjavio je sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije i član Radne grupe Zoran Mihajlović.

    Mihajlović je agenciji Beta kazao da poslodavci i sindikati "nemaju zajednički jezik" kada se raspravlja o temi minimalnih zarada.

    Kako je objasnio, sindikati insistiraju na tome da minimalna zarada ne može da bude manja od prosečne potrošačke korpe, što je prema njegovim rečima oko 27.000 dinara, ali "poslodavci ne žele da se vezuju ni za kakvu osnovu".

    Mihajlović je naveo da se trenutno minimalna zarada određuje dva puta godišnje i tako treba da ostane, dok se poslodavaci zalažu da novi Zakon o radu propiše utvrđivanje minimalne zarade jednom godišnje.

    Ukoliko dođe do nekog poremećaja ili inflacije, mi hoćemo određene mehanizme zaštite za zaposlene, rekao je Mihajlović dodajući da sindikati predlažu da u takvim situacijama postoji mogućnost da se minimalna zarada poveća.

    Prema njegovim rečima, sindikati i poslodavci se nisu usaglasili ni oko otkaza, a jedna od spornih tačaka je otkaz za radnika koji na posao dođe u alkoholisanom stanju.

    Nisu definisani načini da se to utvrdi, mislimo da bi mnoge poslodavce opterećivalo da imaju aparat kojim bi utvrđivali stepen alkoholisanosti i to bi bilo teško primenjivo u praksi, kazao je.

    Predlog sindikalaca je, prema Mihajlovićevim rečima, da to ne treba da stoji u Zakonu, već da takve situacije utvrđuju poslodavci ugovorom.

    Na sastanku nije bilo dogovora ni oko kolektivnih ugovora, jer sindikalci ostaju pri zahtevu za proširenim dejstvom kolektivnih ugovora. Naredni sastanak Radne grupe bi trebalo da se održi u ponedeljak 19. maja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE