Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbiji milijardu evra od EU?

    Srbija može da računa na milijardu evra iz fonda solidarnosti Evropske unije radi otklanjanja dugoročnih posledica katastrofalnih poplava, izjavila je komesarka za humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristalina Georgieva.

    "Srbiji su kao zemlji kandidatu dostupna sredstva iz Fonda evropske solidarnosti u vrednosti do milijardu evra godišnje", saopštila je komesarka na konferenciji za medije u Briselu.

    Reč je o fondu koji je ustanovljen nakon teških poplava u centralnoj Evropi prošle decenije, a uslov je da šteta od poplava prelazi 0,64 odsto bruto nacionalnog dohotka pogođene zemlja.

    Pored toga, komesar za proširenje Štefan Fule traži način da se izdvoje i dodatna sredstva iz petpristupnih (IPA) fondova, kazala je ona.

    Za Bosnu i Hercegovinu, koja nema status kandidata, pristup fondovima je komplikovaniji, rekla je Georgijeva.

    Reagovali smo čim smo primili zahtev iz Srbije i BiH, ukazala je ona i dodala da su odmah upućene pumpe visokog kapaciteta, helikopteri i čamci, a u međuvremenu je upućeno ukupno 450 volontera iz zemalja članica EU.

    To je više nego što su Srbija i BiH tražile, ali smo povećali pomoć zbog dramaticne situacije, kazala je ona.
    Georgieva je rekla da je razgovarala telefonom sa predsednikom vlade Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi se informisala o tekućoj situaciji.

    U danima i nedeljama koje dolaze moraćemo da se nosimo sa novim rizicima, kao što je zagađena voda, a najavljeno otopljavanje povećava opasnost od poplava, istakla je ona.

    Georgieva je ukazala da Srbija, osim na pomoć iz IPA i fondova solidarnosti EU, može da računa i na bilateralnu pomoć zemalja članica.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE