Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SAD dobile spor sa Kinom

    Sjedinjene Američke Države su izvojevale pobedu presudom Svetske trgovinske organizacije protiv Kine u sporu oko carina na američke luksuzne automobile.

    STO nije našao osnova za carine koje je Kina nametnula između 2011. i 2013. godine. SAD su ovo opisale kao "značajnu pobedu".

    Kina je počela da uvodi carine na salonska i off-road vozila sa zapremninom motora od 2,5 litre ili više u znak odmazde za američku trgovinsku politiku.

    Kineska strana je optuživala američke proizvođače, kao što su General Motors i Chrysler, da primaju vladine subvencije i potapaju kinesko tržište automobila, a što je naštetilo kineskoj auto industriji.

    Amerika je odgovorila Kini da je nametnula carine bez primene pravila i podnela slučaj STO. Stopa carine je iznosila 21,5 odsto.

    Američki trgovinski predstavnik Michael Froman rekao je da je 5 milijardi američkog izvoza u 2013. godini, bilo oporezovano.

    "Poruka je jasna. Kina mora slediti pravila, baš kao i ostale članica STO", rekao je on.

    Američki izvoz u Kinu je bio vredan 8,6 miljardi dolara u 2013. godini, 48 posto više nego godinu ranije. To je najveće strano tržište za američke proizvođače automobila, nakon Kanade. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE