Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sve više Hrvata nemaju ni za hleb

    Dok se mnoge evropske zemlje polako oporavljaju od siromaštva i nezaposlenosti, beležeći bar blagi privredni rast, Hrvatska nikako da krene uzlaznom putanjom, pa je sve više onih koji nemaju ni za hleb. Najgore u Bugarskoj i Rumuniji.

    Registrovana nezaposlenost u Hrvatskoj ovih dana je, zahvaljujući sezonskim zapošljavanjima, pala ispod 335 hiljada, ali ta brojka je daleko manja od one stvarne i procenjuje se kako je bez posla više od pola miliona Hrvata.

    Prema poslednjim podacima za februar koje je objavila Fina, u blokadi je bilo 314.742 građana koji duguju 25,66 milijardi kuna. Trećina stanovništva Hrvatske ugrožena je siromaštvom, piše Index.

    Prema poslednjim podacima Eurostata, koji se odnose na 2012. godinu, oko četvrtina stanovništva Evropske unije je ugrožena siromaštvom – njih 124 miliona, odnosno 24,8 odsto. Ta crna brojka rasla je poslednjih godina, ponajviše zbog duboke krize u koju su zapali Evropa i ostatak sveta.

    Situacija je najgora u Bugarskoj gde ta crna brojka doseže gotovo 50 odsto stanovništva, a iznad 40 odsto nalazi se i Rumunija. Puno bolje nije ni u Letoniji i Grčkoj, gde se procenat kreće oko 35 odsto, a slede Mađarska (33,5) te Litvanija i Hrvatska gde se kreće iznad 32 odsto.

    Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj polovina stanovništva koje je ugroženo siromaštvom, njih 15,4 odsto živi u teškoj bedi i oskudici.

    Hrvatska je jedna od retkih članica EU koja se našla u prošlogodišnjem izveštaju o Globalnom indeksu gladi (GHI) Međunarodnog instituta za politiku hrane i istraživanja (IFPRI).

    Razvijene zemlje, naime, nisu uključene u izveštaj, prema kom Hrvatska spada u grupu zemalja s niskim nivoom gladi, uz GHI manji od 5 i 1,5 odsto pothranjenog stanovništva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE