Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zakon o radu se `sapliće` na minimalcu

    Radna grupa za izmene Zakona o radu postigla saglasnost oko većine tema, ali su i dalje ostale sporne minimalne zarade, izjavio je sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije i član Radne grupe Zoran Mihajlović.

    Mihajlović je agenciji Beta kazao da sindikati insistiraju na tome da minimalna zarada ne bude manja od prosečne potrošačke korpe, čime bi se obezbedila određena zaštita, ali se poslodavci s tim ne slažu.

    Sindikati i poslodavci pokušavaju već duže vreme da usaglase stavove o pet najvažnijih tema koje treba da reguliše novi Zakon o radu – radu na određeno vreme, otkazima od strane poslodavca, otpremninama, proširenom dejstvu kolektivnog ugovora i minimalnoj zaradi.

    Mihajlović je rekao da se sindikati zalažu za prošireno dejstvo kolektivnih ugovora što, međutim, poslodavci neće.

    Vlada pokušava da Privredna komora Srbije pregovara sa sindikatima o tome, što nije dobro rešenje i dodatno komplikuje stvar jer bismo imali dva nezavisna pregovarača, Uniju posodavaca i PKS, ocenio je Mihajlović.

    On je naveo da su se sindikati i poslodavci saglasili da rad na određeno vreme traje dve godine, da otpremnine ne mogu da se naplaćuju dva puta za isti radni staž, a da će se još razgovarati o "detaljima i tehničkim stvarima".

    Radnu grupu čine predstavnici Vlade, odnosno Ministarstava rada, finansija i privrede, Unije poslodavaca Srbije, dva reprezentativna sindikata, SSSS i Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost", a od početka maja i predstavnici PKS.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE