Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šabić: Objavite rezultate o kvalitetu vode

    Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić traži od nadležnih da se objave kompletni rezultati analize vode u Beogradskom vodovodu u odnosu na sve parametre o higijenskoj ispravnosti vode.

    Zakon o slobodnom pristupu informacijama naglašava poseban značaj informacija za koje se može pretpostaviti da su od značaja za zdravlje stanovništva i životne sredine, tvrdi poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

    Šabić je apelovao na sve slične institucije u zemlji, naročito na one u čijoj nadležnosti su područja posebno pogođena katastrofalnom poplavom, da u granicama objektivnih mogućnosti isto to učine.

    Uvek treba nastojati da se predupredi i izbegne nepotrebno veliko administriranje i gubitak vremena, a pogotovo u situacijama kad je relativno jednostavno izaći u susret evidentno pojačanom interesovanju javnosti.

    Zbog toga sam zatražio od Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd da na svojoj zvaničnoj elektronskoj prezentaciji, a eventualno i na još neki drugi način objavi kompletne rezultate analize vode u Beogradskom vodovodu, saopštio je Šabić.

    Zakon o slobodnom pristupu informacijama, kako je podsetio, naglašava poseban značaj informacija "za koje se može pretpostaviti da su od značaja za zdravlje stanovništva i životne sredine".

    Interesovanje građana i javnosti za njih u svakoj, a posebno u vanrednim prilikama, apsolutno je legitimno, a obaveza je organa vlasti da te informacije pruže javnosti na najefikasniji i najekspeditivniji način, poručio je Poverenik.
    "Zavod i svi drugi slični organi treba da ulažu dodatne napore da bi na ovakav način javnosti obezbeđivali kompletne i ažurne informacije, pogotovo dok traju realne i psihološke posledice katastrofalne poplave", smatra je Šabić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE