Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU čeka najveću žetvu žita od 2008.

    EU je na putu da zabeleži najveću žetvu žita od 2008, budući da su članice izbegle oštru zimu koja je pogodila konkurentnog izvoznika SAD, navode analitičari.

    Povoljni vremenski uslovi po svoj prilici će pozitivno uticati na ovosezonsku žetvu, pogotovo u Britaniji, prenosi portal Balkans.com.

    Dobre prognoze evropske žetve doprinele su padu međunarodnih cena žitarica u poslednje dve nedelje, pa se cena u Čikagu spustila devet odsto u odnosu na jednogodišnji maksimum.

    SAD i EU su najveći izvoznici žita u svetu, a 12 analitičara i trgovaca koji su učestvovali u anketi Reuters prognozirali su da će ovogodišnja žetva mekog žita u EU biti teška 137,5 miliona tona, u odnosu na prošlogodišnjih 134,3 miliona tona, što bi bio najviši nivo od 139,4 miliona tona iz 2008. Uključujući durum pšenicu, takođe se očekuje šestogodišnji maksimum od 145 miliona tona.

    Blago vreme je od jeseni omogućilo evropskim poljoprivrednicima da zaseju velike površine žitom, a usevi su bili poštedjeni oštre zime. Nakon suvog početka proleća, usevima je nedavno pogodovala veća količina kiše.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE