Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mini hidroelektrane nedovoljno iskorišćene

    Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, spremna je da podrži razvoj obnovljivih izvora energija u Srbiji, a posebno malih hidroelektrana.

    Menadžer Balkanskog programa za obnovljive izvore energije u IFC Nebojša Arsenijević rekao je na skupu u Privrednoj komori Srbije, da je izgradnja mini hidoroelektrana dobra razvojna šansa za privredu Srbije.

    On je rekao da oko 60 odsto investicije u male hidroelektrane ide na građevinske radove koje obično izvode lokalna predzueća, tako da najveći deo ulaganja ostaje u zemlji.

    Poplave koje su u maju pogodile Srbiju i region, opominju koliko pažljivo moraju da se sagledaju svi rizici u razvoju i izgradnji energetskih objekata, rekao je Arsenijević.

    Predstavnik IFC Dženan Malović rekao je da je u šest zemalja regiona koje obuhvata Balkanski program za obnovljive izvore energije, u poslednjih desetak godina izgrađeno 135 mini hidroelektrana, a broj izdatih licenci i koncesija je višestruko veći.

    Analiza IFC pokazala je nedovoljnu iskorišćenost kapaciteta izgrađenih elektrana, a prema rečima Malovića, IFC nudi mogućnost provere i procene idejnih projekata za mini hidroelektrane, i revizije projekata.

    IFC investitorima u mini hidroelektane pruža podršku pri proceni ekoloških i socijalnih uticaja projekata, i mogućnost direktnog finansiranja projekata ili posredno finansiranje kroz namenske kreditne linije za poslovne banke.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE