Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pritvor od 30 dana za tri osobe koje su `širile paniku`

    Viši sud u Beogradu odredio pritvor do 30 dana za troje osumnjičenih koji se terete da su preko društvenih mreža na širili paniku u vreme vanredne situacije.

    To su činili, kako je navedeno, objavljivanjem lažnih podataka o broju nastradalih u poplavama.

    Osumnjičeni se terete za krivično delo širenje panike i nereda u pokušaju za koje je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora, izjavio je danas Tanjugu tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković.

    On je precizirao da je pritvor određen za I.M, K.M. i T.P, protiv kojih je beogradska policija podnela krivičnu prijavu 20. maja, a dva dana kasnije sudija za prethodni postupak odredio pritvor.

    Stamenković je napomenuo da se tužilaštvo nalazi u završnoj fazi istražnog postupka i da će uskotro biti doneta tužilačka odluka o daljem postupanju.

    Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava rekao je za Radio B92 da treba biti veoma pažljiv prilikom određivanja granice između slobode govora i širenja panike.

    On podseća na stav Evropskog suda za ljudska prava da je sloboda govora izuzetno široka i da svako kašnjenje informacije može izazvati određena pitanja kod građana o tome da li se podacima manipuliše ili ne

    "Kada pogledate ono što se dešavalo na internetu, veoma teško može to da se podvete pod ovo krivično delo izazianje panike i nereda. Ovde mora postojati umišljaj, mora postojati svest o tome da su informacije koje su prenošene lažne, a potom se mora utvrđivati i ta panika, ili teže to narušavanje javnog reda i mira, ili ometanje odluka državnih organa koji su funkcionisali tokom ove katastrofe koja se desila Srbiji", kaže Antonijević.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE