Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pahor: Odnosi Slovenije i Srbije odlični posle četvrt veka

    Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas da su odnosi Slovenije i Srbije konačno, posle četvrt veka, odlični i da ne postoji ništa što bi moglo da ih pokvari u budućnosti.

    Pahor je na Srpsko-slovenačkom poslovnom forumu kazao da ne razume zašto je trebalo toliko vremena za zvaničnu posetu slovenačkog predsednika Srbiji.

    On je podsetio da će u Sloveniji uskoro biti prevremeni parlamentrani izbori i da bi vlada trebalo da bude formirana u septembru ili oktobru.

    "U Sloveniji počinje proces ekonomskog oporavka, a koliko će biti brz zavisiće od politike vlade i poslovne zajednice", istakao je slovenački predsednik.

    Kako je dodao, Sloveniji je potrebno bolje poslovno okruženje i konkurentnije tržište.

    Ministar trgovine, turizama i telekomunikacija Rasim Ljajić je kazao da postoji odličan osnov za saradnju Srbije i Slovenije na svim poljima, kao i mogućnost da se dosadašnji ekonomski odnosi unaprede.

    Prema njegovim rečima, Srbija treba da poveća izvoz u Sloveniju, kao i asortiman roba i usluga koje će izvoziti.

    On je kazao da Srbija želi i više slovenačkih investicija i dodao da je u Srbiji registrovano 1.500 slovenačkih firmi. Naveo da bi Srbija i Slovenija trebalo da zajednički nastupaju na trećim tržištima jer su obe zemlje mala tržišta i treba da se udružuju u onome u čemu su najbolje.

    Ljajić je najavio da će 19. i 20. juna u Sloveniji zasedati Mešovita komisija gde će se razgovarati o unapredjenju ekonomskih odnosa, pre svega u sektorima poljoprivrede, zaštite životne sredine, saobraćaja, informacionih tehnologija.

    Tema će biti, kako je kazao, i saradnja institucija i privrede dve zemlje u sanaciji šteta od elementarnih nepogoda.

    Na Srpsko-slovenačkom poslovnom forumu u Privrednoj komori Srbije učestvuje 120 srpskih i oko 100 slovenačkih kompanija.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE