Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Brisel ne može da zaustavi Južni tok

    Evropska komisija ne može da zaustavi realizaciju projekta Južni tok, kojim će u decembru 2015. godine prvi gas stići u Bugarsku, rekao je šef Gazproma Alexey Miller.

    Gasovod se gradi kroz akvatoriju Crnog mora u zemlje južne i centralne Evrope u cilju diverzifikacije maršrute izvoza ruskog gasa, prenela je agencija Ria novosti.

    Evropska komisija ne može da zaustavi izgradnju, nama niko ne može da zabrani da gradimo. I naš odgovor je veoma jednostavan. U decembru naredne godine kroz cevi postavljene po dnu Crnog mora poteći će prvi gas u Bugarsku, u Evropsku uniju, rekao je Miller.

    Pored toga, direktor Gazproma je potvrdio da su im se predstavnici Grčke obratili s molbom da se izgradi priključak na Južni tok u tu zemlju.

    Rusija je počela sudski proces u Svetskoj trgovinskoj organizaciji o trećem energetskom paketu EU koji ne dozvoljava kompanijama koje proizvode gas da budu istovremeno i vlasnice gasovoda. To pravi ozbiljne prepreke projektu Južni tok.

    Predsednik Rusije Vladimir Putin je prošle nedelje izjavio da Rusija namerava da sprovede projekte Severni tok i Južni tok, ali ako EU bude sprečavala realizaciju ovog drugog, Rusija će razmotriti druge varijante trase gasovoda kroz zemlje koje nisu članice EU.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE