Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    OEBS odgovorio Vučiću

    OEBS saopštio da je od premijera Aleksandra Vučića dobio uveravanja da će se on lično i vlada pozabaviti pitanjem blokiranja sajtova i komentara na internetu.

    Kako je saopšteno, predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović danas je imala konstruktivan razgovor sa Vučićem u kojem je dobila uveravanje da će se on lično i vlada Srbije pozabaviti pitanjem blokiranja sajtova i komentara na internetu.

    Vučić je prethodno danas u otvorenom pismu Dunji Mijatović optužio predstavnike OEBS-a da protiv njega vode "najprljaviju kampanju", objavljuju neistine o Srbiji i lažu i zatražio izvinjenje ili dokaze da vlada sprovodi cenzuru i gasi internet-sajtove.

    Mijatovićeva je u saopštenju medijima navela da "trend uklanjanja sajtova, blokiranja interneta i komentara u Srbiji nažalost nije nov", ali da se on nastavio s novim elementima – privođenjima pojedinaca zbog pisanja na blogovima i komentarima na sajtovima.

    "Ovo se nastavilo tokom vikenda i u ponedeljak je sajt Peščanika napadnut i blokiran", rekla je Dunja Mijatović.

    Ona je navela da je s Vučićem konstruktivno razgovarala i da su se dogovorili da se sastanu što je pre moguće.

    "Obavestila sam ga da trend uklanjanja sajtova, blokiranja internet-resursa i komentara u Srbiji nažalost nije nov i dobila sam uveravanja da će on lično i njegova vlada rešiti te probleme", navela je Mijatovićeva.

    Predstavnica OEBS-a za slobodu medija rekla je da je 27. maja izdala saopštenje povodom privođenja pojedinaca zbog pisanja blogova i komentara i dodala da su i druge institucije koje prate medije i medijske slobode u Srbiji takođe reagovale.

    Ona je navela da je i u decembru izrazila zabrinutost zbog napada na sajtove i nelegalnog uklanjanja članaka s medijskih portala.

    "Moja poruka vladi ostaje da ta delovanja treba istražiti i oni koji stoje iza njih treba da odgovaraju. Uloga je i dužnost vlade da štiti i neguje slobodu izražavanja bez obzira da li na internetu ili van interneta, kako je napisano u Ustavu. Zadovoljna sam uveravanjima premijera Vučića da će to pitanje biti rešeno", navela je Mijatovićeva.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE