Vulin: Novi zakon o radu nije namenjen smanjenju plata

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vulin: Novi zakon o radu nije namenjen smanjenju plata

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da novi zakon o radu, sa čijim nacrtom su upoznati predstavnici reprezentativnih sindikata, nije namenjen smanjenju plata zaposlenih.

  "Zakon nije pravljen da bi zarade zaposlenih bile smanjivane. Sindikati su videli taj zakon, predlog zakona je usvojila radna grupa koju čine predstavnici sindikata Nezavisnost i Saveza samostalnih sindikata Srbije kao i Unije poslodavaca. Zato se ne može se reći da je nacrt novog zakona uradjen bez znanja poslodavaca i sindikata", rekao je Vulin za Radio televiziju Srbije.

  Prema njegovim rečima, država će pronaći rešenje za ključna pitanja oko kojih se poslodavci i sindikati nisu složili.

  "Saglasili smo se u 90 odsto stvari, a država je tu da preseče kod dva pitanja oko kojih nije postignuta saglasnost. Sindikati traže da ne bude proširenog dejstva kolektivnog ugovora što poslodavci ultimativno zahtevaju. Sindikati takodje zahtevaju da se ne smanjuju zarade s čime se poslodavci ne slažu", rekao je ministar za rad.

  Upitan da prokomentariše na koji način će novi zakon olakšati zapošljavanje ali i otpuštanje, Vulin je kazao da će ta pitanja biti precizno regulisana.

  "Prvi put ćemo taksativno nabrojati razloge za raskid ugovora. Do sada je prilikom raskida ugovora moglo biti arbitrarnog postupanja poslodavca ali i nedisciplinovanog ponašanja zaposlenog. Sada će svi dobiti jasna pravila koja će morati da poštuju", kazao je Vulin.

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE