Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Plata 25.000 ako hoće subvencije

    Firme koje za pokretanje posla i prijem novih radnika žele da dobiju subvencije države moraće da garantuju da će novozaposlenima isplaćivati bar 20 odsto veću platu od minimalca, odnosno minimum 25.000 dinara.

    Do sada je upravo zarada bila jedna od najvećih crnih tačaka ovog modela jer su investitori od države uzimali hiljade evra po novom radnom mestu, a u isto vreme radnicima davali plate od po 100 evra.

    U narednih desetak dana biće definisani precizni uslovi, Videćemo s ministrom privrede način da to uparimo s dinamikom rešavanja problema preduzeća u restrukturiranju, objašnjava ministar finansija Lazar Krstić.

    On dodaje da će za subvencije u privredi do kraja 2016. biti izdvojeno oko 130 miliona evra, odnosno 15 milijardi dinara. Deo toga ide na subvencionisane kredite, podseća Krstić.

    Uredba kojom su domaći i strani ulagači dobili priliku za nove investicije, pre svega u proizvodnju, turizam (ulaganja veća od pet miliona evra), pa i usluge (investicije preko 300.000 evra), već je na snazi, ali će firme za sredstva iz državnih fondova moći da računaju tek kada Agencija za strana ulaganja objavi konkurs.

    U ovoj instituciji kažu da se još radi na pripremi uslova konkursa, ali se nadaju da će apliciranje moći da počne uskoro.

    Kako saznaje Blic, očekuje se da iz ovog fonda prva sredstva dobije finska kompanija PKC, koja je s Vladom prošlog oktobra potpisala memorandum o saradnji koji podrazumeva ulaganje od oko osam miliona evra do 2016. godine i zapošljavanje 1.500 ljudi.

    Direktnim podsticajima država će pokušati da privuče ulagače i u firme koje se sada nalaze u restrukturiranju, poput Sisu auto, koji planira da zaposli 600 ljudi u FAP. Slični planovi su i za Železaru Smederevo.

    Subvencije koje se, kao i ranije, određuju po broju novootvorenih radnih mesta, opet će se dodeljivati preko agencije SIEPA, a za njih će biti odgovoran ministar privrede. On će biti i predsednik komisije koja će odobravati novac.

    Bez obzira na to koliko je vredna investicija, uslov je i da sam investitor obezbedi učešće od minimum 25 odsto opravdanih troškova ulaganja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE