Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Joga: Za duh i telo

    Jogu ljudi širom sveta praktikuju iz zdravstvenih razloga i za relaksaciju. Kao disciplina ona uključuje kontrolu disanja, jednostavnu meditaciju, kao i specifične pozicije tela.

    Postoje različiti tipovi joga, i pre nego što započnete sa treningom, bitno je da otkrijete koji tip joge je baš za vas. Svaka metoda odgovara specifičnim mogućnostima i ciljevima neke osobe. Ovo su neke od najpopularnijih joga u svetu i kod nas:

    Akra joga – spoj akrobatike i joge koja u sebe uključuje i terapeutsku masažu. Ona pozajmljuje tehnike iz gimnastike kojima se jača snaga i povećavaju fleksibilnost i izdržljivost, dok iz joge preuzima mentalnu i spiritualnu disciplinu. Može da se izvodi i u paru.

    Bikram joga – sveobuhvatan trening koji obuhvata sve komponente fitnesa: mišićnu snagu, izdržljivost, fleksibilnost i mršavljenje. Osnivač, Bikram Choudhury, je bio olimpijski dizač tegova 1963. godine i učenik Bishnu Gosha. Ovaj metod se sastoji od 26 pozicija. Najneobičniji i najkorisniji aspekt Bikram joge je temperatura na kojoj se vežba, koja iznosi 35 i 40 stepeni celzijusa. Povišena temperatura u prostoriji pospešuje fleksibilnost, detoksikaciju organizma i sprečava povrede.

    Hata joga– metod joge koji je lak za učenje i iz tog razloga je veoma popularan. Hata joga je osnova svih stilova joge. Ona obuhvata položaje, kontrolisano disanje, meditaciju i Kundalini u celovit sistem koji se može koristiti da se postigne prosvetljenje ili samospoznaja. Izuzetno je popularna u Americi kao način za održavanje kondicije i smanjenje stresa. Treningu treba pristupiti smireno, u meditativnom stanju. Nakon nekoliko minuta u sedećem položaju, počinju polako da se izvode serije položaja. Ne treba gurati sebe preko granice izdržljivosti i ne treba se takmičiti sa drugima,već uživati.

    Kundalini joga – podrazumeva buđenje energije u donjem delu kičme. Pored pozicija ovaj tip joge podrazumeva ritmičko izgovaranje mantri, meditaciju i vežbe disanja. Treninzi mogu biti prilično intezivni.

    Restorativna joga – mnogo vremena se provodi u ležećem položaju, što omogućava da se mišići u potpunosti opuste. Pogodna je za starije ljude ili one koji se oporavljaju od povreda.

    Iyengar joga – ovaj stil je razvio joga majstor B.K.S pre više od 60 godina. Iyengar joga povećava snagu i izdržljivost, i poboljšava fleksibilnost i ravnotežu. U položajima se ostaje mnogo duže nego kod bilo koje druge joge. Korišćenje rekvizita, poput jastuka i ćebadi, pomaže manje fleksibilnima, starijim osobama ili osobama sa invaliditetom u vežbanju. Pogodna je i za osobe koje se oporavljaju od povreda.

    Vinyasa joga – poznata i kao ’Vinyasa tok’ ili samo ’tok’. Ona je jedna od aktivnijih formi joge. Osim ’pozdrava Suncu’ koji se izvodi na početku treninga, nijedan čas na koji odete neće biti isti.

    Ashtanaga joga – zovu je još i Astanga joga ili Power joga. Ona je sistem joga mišljenja čiji je začetnik Shri K. Pattabhi Jois. Fizički je jako zahtevna, i najviše odgovara bivšim sportistima ili osobama koji žele da svoje telo guraju do krajnjih granica. Ashtanaga kombinuje sinhronizovano disanje sa neprestanim i progresivnim serijama pozicija, što izaziva podizanje telesne temperature i obilno znojenje koje je vid detoksikacije mišića i organa. Rezultat koji se postiže je: bolja cirkulacija, fleksibilnost, izdržljivost, veća snaga i mirniji um. Ovaj vid joge nije za početnike.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE