Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ekspertski pristup zapošljavanju


    Adecco
    je lider u oblasti ljudskih resursa i jedan od najvećih poslodavaca, što je rezultat pedesetogodišnjeg iskustva. Sa oko 33.000 zaposlenih u preko 5.500 filijala u 60 zemalja širom sveta, Adecco povezuje blizu 700.000 saradnika sa oko 100.000 klijenata, svakog dana.

     

    U Srbiji zaslužni su za zapošljavanje preko 3.500 ljudi na neodređeno i na određeno vreme, a samo u toku 2013. zaposlili su preko 1.000 ljudi.

    Većina zaposlenih angažovana je putem staff leasinga. Kako ovaj način zapošljavanja funkcioniše i u kojoj meri se primenjuje u Evropi, objašnjava Marko Kolenc, Country Manager za Srbiju i Business Development Director za Bugarsku, Ukrajinu, Češku i Slovačku.

    „Staff leasing primenjuje se u svim razvijenim zemljama već dvadesetak godina. Pozitivno je uticao na funkcionisanje tržišta rada, a samim tim i na povećanje konkurentnosti čitave ekonomije tih zemalja. Nemačka je jedna od zemalja gde je staff leasing uticao na fleksibilnost i efikasnost tržišta rada, pa nam se zbog toga obraća veliki broj nemačkih kompanija u Srbiji sa konkretnim zahtevima koji se tiču zapošljavanja po ovom principu.

    Adecco poseduje ogromno iskustvo u ovoj oblasti, zbog šega su prepoznati kao pouzdan partner od strane velikog broja multinacionalnih kompanija na srpskom tržištu. Spremni su da svoja iskustva podele i tako doprinesu daljem razvoju ove oblasti u Srbiji, objašnjava Kolenc i navodi: „Važno je da i u našoj industriji važe jasna pravila za sve, od dobijanja licence za kompanije koje pružaju ovaj tip uluge, pa preko definisanja svih aspekata njihovog delovanja, a pre svega utvrđivanja odgovornosti prema klijentima i ljudima koji traže posao.“

    Ovaj način angažovanja zaposlenih podiže fleksibilnost kompanije koja zapošljava, bez obzira na to da li se radi o kratkoročnom, dugoročnom ili permanentnom angažovanju zaposlenih. To, u kombinaciji sa nižim administrativnim troškovima i iskustvom koje Adecco poseduje i koje nudi klijentu, dovodi do rasta njegove konkurentnosti na tržištu. Na drugoj strani su zaposleni čija prava su jasno i precizno definisana. Ono što je najvažnije, ističe Kolenc, oni koji su zaposleni na ovaj način imaju potpuno ista prava i obaveze kao kandidati koji se započljavaju direktno u kompaniji. Ta prava definisana su ugovorom o radu, a odnose se na: zaradu, radno vreme, socijalnu zaštitu, bezbednost i zdravlje na radu, materinsku zaštitu i slobodu udruživanja i kolektivnog pregovaranja.

    Svet rada se neprestano menja, a Adecco je jedna od vodećih kompanija koje oblikuju ove promene, ističe Jelena Stevanović, Permanent Placement Director i HR Manager.

    „U svetlu sve veće potražnje za stručnim i fleksibilnim radnicima, primenjujemo dva posebna pristupa u pružanju naših usluga, a tiču se zapošljavanja kako visoko stručnih tako i nekvalifikovanih radnika.“

    Kada je u pitanju popunjavanje radnih mesta koja zahtevaju specijalizovane poslovne veštine i znanja, Adecco poseduje eksperte koji mogu da pronađu odgovarajuće kandidate, i sa sigurnošću procene njihove veštine i mogućnosti da se uklope u dato radno okruženje. „Naša namera je da obezbedimo uzastopne angažmane i time osiguramo zadržavanje talenata i unapređenje njihovih veština“, objašnjava Stevanović.

    „Kod radnih mesta koja ne zahtevaju posebne veštine, nudimo rešenja prilagođena klijentima, pri čemu se fokusiramo na znanja i veština iz relevantne delatnosti. Ovo znači i da osiguravamo kontinuitet u skladu sa sezonalnošću poslova klijenta i negujemo dugogodišnje odnose sa saradnicima.“

    U oba navedena pristupa, cilj kompanije Adecco je fokusiranje na poslovnu izvrsnost, specijalizaciju, i efikasne modele pružanja usluga.

    Adecco je kompanija koja nudi kompletna rešenja u domenu ljudskih resursa. Zajedno sa svojim klijentima grade dugoročna HR rešenja koja pomažu kompanijama da ostvare svoje poslovne ciljeve. Ovo strateško partnerstvo ostvaruju kroz visok kvalitet usluga koje u potpunosti odgovaraju zahtevima, potrebama i očekivanjima kompanija koje ih angažuju.

    Adecco svojim klijentima nudi HR rešenja iz oblasti regrutovanja i selekcije saradnika, zapošljavanja, konsaltinga u oblasti ljudskih resursa i obračuna zarada i konsaltinga u vezi sa administracijom ljudskih resursa. Uz pomoć tima stručnih konsultanata, povezuju klijente sa kandidatima u svim oblastima poslovanja – medicina, inženjering i tehnika, finansije i prava, prodaja i marketing, informacione tehnologije, kancelarijski poslovi i industrija.

    „Naš pristup tržištu je takav da imamo najbolji uvid u tržište rada i specijalizovane konsultante za pojedinačne oblasti poslovanja koji poznaju sve aspekte konkretne delatnosti“, ističe Dragan Simonović, Sales Director.

    Značajan set naših usluga odnosi se na obračun zarada (Payroll) i konsalting u vezi sa administracijom ljudskih resursa. Procesi u vezi sa obračunom zarada često se menjaju zajedno sa zakonskim propisima i oduzimaju mnogo resursa ukoliko se obavljaju unutar organizacije. To je jedno od najosetljivijih pitanja u svakoj kompaniji, a najbolje rešenje je da se čitav proces kroz outsourcing prenese na eksperte. Pored toga, upravljamo i svim administrativnim aspektima vezanim za radni odnos (zaključivanje ugovora, popunjavanje bankarskih obrazaca, odluke o godišnjim odmorima i druga relevantna dokumentacija).

    Za naše klijente, mi smo partneri koji primenjuju konsultantski pristup i značajno međunarodno iskustvo u skladu sa lokalnim zakonodavstvom, nudeći prilagođena rešenja za njihove potrebe za talentima, stručnim veštinama i administrativnim uslugama koje prate proces zapošljavanja u visoko konkurentnom poslovnom svetu.“

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE