Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija treća poželjna investiciona destinacija, posle Poljske i Estonije

    Autor: Milan Vučković*

    Nemačke kompanije u Srbiji žele ubuduće da ulažu i zapošljavaju još više, ali, pre toga, žele privredni ambijent koji obuhvata punu pravnu sigurnost, manju i efikasnu administraciju i novi moderan zakon o radu.

    U Srbiji trenutno posluje blizu 400 preduzeća čiji su osnivači nemačka pravna lica. Ona, ujedno, zapošljavaju preko 25.000 ljudi. A moglo je bude ih bude daleko više, jer Srbija, umesto da omogući mnogo veću pravnu sigurnost i time kreira povoljniji privredni ambijent, ona najčešće sama koči svoj privredni razvoj. Ovo je, ukratko, rezime poslednje ankete, koju je u prvom poslovnom kvartalu među 260 članova sprovelo Nemačko-srpsko privredno udruženje u Srbiji (DSW), koje već punih jedanaest godina radi na unapređivanju privredne saradnje između dve zemlje.
    Srbija treća poželjna investiciona destinacija, posle Poljske i Estonije
    DSW svake godine sprovodi pomenutu tradicionalnu anketu među svojim članovima kao preliminaran rezultat očekivanja svojih članica kada je reč o tekućoj poslovnoj godini. Prema rezultatima ankete procena ekonomske situacije u Srbiji za 2014, u odnosu na prethodnu, nije se znatno poboljšala: 2013. je 80 odsto anketiranih preduzeća ocenilo ekonomsku situaciju kao lošu. Za 2014. ovaj rezultat je nešto pozitivniji, s obzirom da 67 odsto anketiranih očekuju nepovoljno stanje privrede. Trećina ispitanika smatra da je generalno privredno stanje u Srbiji zadovoljavajuće. Međutim, oni se, kao u rezultatima protekle četiri godine, ne nadaju skorom završetku ekonomske krize.

    Preko jedne trećine ispitanika ocenilo je sopstveno privredno stanje kao ’dobro’, skoro 60 kao ’zadovoljavajuće’, a samo četiri odsto kao ’nepovoljno’. Time je prošlogodišnji optimizam donekle zadržan. Nemačko-srpski privrednici gledaju pozitivno na tekuću poslovnu godinu: više od polovine njih očekuje poboljšanje svog privrednog stanja, dok 40 odsto prognozira stabilnu i nepromenjenu situaciju svog preduzeća. Samo šest odsto predviđa pogoršanje u odnosu na prethodnu godinu.

    Pozitivan razvoj u poslovanju očekivan je i u investicionim, kao i planovima zapošljavanja. Skoro svako drugo preduzeće, u poređenju sa prethodnom godinom, očekuje povećanje broja zaposlenih. Nepromenjenu situaciju kod broja zaposlenih predviđa 45, dok samo osam odsto računa na pad zapošljavanja u svom preduzeću. Ukupno 38 odsto kompanija želi da poveća investicije u tekućoj godini, dok samo 16 odsto planira suprotno. Spremnost da dalje investiraju i zapošljavaju novu radnu snagu pokazuju posebno preduzeća iz sektora proizvodne delatnosti, koja su izvozno orijentisana i sa više od 250 zaposlenih.

    Naravno, sve pomenute pozitivne rezultate treba, posmatrano iz današnje perspektive nakon razornih poplava koje su, u međuvremenu, pogodile direktno i privredu i privrednike, posmatrati sa rezervom. I pored toga što su neke nemačke kompanije u Srbiji još tokom prošle i početkom ove godine već pristupile proširenju svojih proizvodnih kapaciteta, nekima od njih, naročito u centralnoj Srbiji, poplave su nanele direktnu štetu zaustavivši, privremeno, realizaciju njihovih planova. Pored ovoga, oko 40-tak nemačkih preduzeća širom Srbije u proizvodnoj delatnosti, koja su potpuno izvozno orijentisana, suočila su se sa problemom isporuke proizvedene robe u predviđenim ugovornim rokovima usled direktne ugroženosti od poplava. Svi oni dele sudbinu domaćih privrednika i, kao i oni, priželjkuju što bržu realizaciju privrednih reformi u zemlji. I to, ako je moguće, još do kraja tekuće godine. Baš kako je nova Vlada i obećala.

    Prilikom procene anketiranih preduzeća o uslovima poslovanja, kao i prethodnih godina, posebno se ističu nedostaci u obezbeđivanju opšte pravne sigurnosti, predvidivosti ekonomske politike i efikasnosti javne uprave. Takođe je skrenuta pažnja na nedostatak transparentnosti u javnim tenderima i poreskom sistemu, kao i poreskim upravama. Na pitanje koje su najvažnije i najhitnije mere Vlade, najčešće su navedene neophodne reforme aktuelnog Zakona o radu (ZOR), borba protiv korupcije, politička stabilnost, manja birokratija i napredak u poslovnom ambijentu. Dakle, ukratko, nemačka preduzeće ne žele ni manje ni više od onoga što priželjkuju i domaće firme. Zapravo, nemačka preduzeća u Srbiji žele ravnomerno i ubrzano razvijanje domaće privrede kako bi u zdravijoj konkurenciji mogli još bolje da posluju i ujedno se snabdevaju kvalitetnim delovima od domaćih dobavljača.

    Sa druge strane, u anketi su pozitivno ocenjeni radni kadrovi i tržište rada: kvalifikacija i motivacija radnika, njihovo ukupno akademsko obrazovanje, produktivnost i dostupnost kvalifikovanih radnika kao i troškovi rada ocenjeni su kao dobri. Međutim, pojedina nemačka preduzeća zbog nedovoljno definisanog ZOR, od svojih centrala imaju sugestiju da ne primaju praktikante. Takođe, mnoga nemačka i inostrana preduzeća u Srbiji (ukupno oko 2.500), naviknuta su u svojim matičnim zemljama na saradnju sa agencijama za zapošljavanje kada obim posla nalaže veći angažman osoba na takozvanim privremeno-povremenim poslovima. I pored toga što u zemlji posluje preko 60 agencija, među kojima oko 15-tak renomiranih sa međunarodnim pedigreom, aktuelni ZOR nije precizirao njihov rad ili lizing radne snage preko njih. Čak ovo nije ni tema u aktuelnom socijalnom dijalogu na relaciji poslodavci-sindikati-država, i pored činjenice da u ovom trenutku u Srbiji preko agencija radi preko 20.000 ljudi. Takva situacija je, jednostavno, neshvatljiva inostranim i nemačkim direktorima na privremenom radu u Srbiji. Kao i mogućnost da, na primer, u svojoj kompaniji moraju da pregovaraju i dogovaraju se sa čak do osam različitih sindikata istovremeno.

    Na kraju, na pitanje da li bi ponovo investirali u Srbiju, čak 92 odsto je odgovorilo pozitivno (prošle godine 88 odsto). Srbija se ovim procentom pozicionirala na treće mesto među zemljama srednje i jugoistočne Evrope, posle Poljske i Estonije. Time su nemački poslodavci, i pored svih nabrojanih privrednih problema koji predstavljaju samo vrh ’ledenog brega’, iskazali nadu u započete privredne reforme i jedno bolje sutra. Ipak.

    *Autor je u ’Delegaciji nemačke privrede u Srbiji’ nadležan za odnose sa javnošću i upravljanje projektima

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE