Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Veći paušalac `gura` male firme u sivu zonu

    Veći nameti paušalcima i povećanje poreza i do 150 odsto oteraće u sivu zonu mnoge male firme, poput kozmetičara, frizera, taksista, advokata, stomatologa, obućara, krojača i drugih koji se bave uslužnim delatnostima.

    Mnogi, kažu, nisu uspevali da izmire ni svoje dosadašnje obaveze. Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević kaže za Novosti da je takvo povećanje poreza u ovakvoj situaciji u najmanju ruku – neprimereno.

    Sudovi zbog raznih reformi više od šest meseci ne rade, pa ni advokatura nema posla. Nije nam jasno čime su se rukovodili oni koji su povećavali toliko poreze. Država mora pažljivo da planira poresku politiku, a ne da šalje takva rešenja sa udvostručenim porezima, kaže Đorđević.

    Uputstva Poreskim upravama očigledno su loše sačinjena, jer su u nekim opštinama u našoj branši podigli poreze 120 odsto, kao na primer u Boru, a u nekim beogradskim opštinama samo 20 odsto.

    Pročitajte i>>>`Paušalno reketiranje privrede`

    I taksista Beo taksija Milan Dimitrijević kaže za Novosti da je povećanje paušala apsurd, jer su taksisti i do sada jedva izmirivali svoje obaveze. Nema posla, ne mogu da stignem da platim obaveze, pokrijem troškove oko kola, jedva se izborimo i za hranu, ističe on.

    Ako jedan paušalac sa mizernim prometom ima ove godine obavezu da plati poreze i doprinose do 20.000 dinara, a 2011. je za to odvajao od 10.000 do 12.000 dinara, on sigurno bira odlazak u sivu zonu.

    Šta mislite šta će izabrati paušalac ženski frizer ili muški berber ako dobije razrez od 22.000 do 25.000 dinara mesečno, kaže za Novosti predstavnik sektora frizera u Novom Sadu Marko Trivunović.

    Vlasnica kozmetičkog salona Vesna Rakić, takođe ističe da će povećanje poreza otežati poslovanje. Treba zaraditi za toliko više namete, kaže ona i dodaje da će možda morati da podigne cene i tako smanji broj klijenata.

    U paušalno oporezovane delatnosti spadaju i instalaterski radovi u građevinarstvu, malterisanje, ugradnja stolarije, postavljanje podova, bojenje i zastakljivanje, razni završni radovi…

    U Srbiji je trenutno oko 60.000 takvih firmi, koje zapošljavaju oko 150.000 radnika. Granica za paušalno oporezivanje je šest miliona dinara godišnje, a ko god ostvari veći prihod ulazi u sistem plaćanja PDV.

    Obrazloženje za veće poreze je samo, kako piše na rešenjima, da su u skladu sa Zakonom o porezima na dohodak građana, kažu u Uniji poslodavaca Srbije. U stvari, došlo je do prebacivanja poreskih obveznika iz pojedinih delatnosti u više razrede.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE