Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Francuska plaća odlazak biciklom na posao

    Sledeći primere severnih suseda, francuska Vlada razmišlja o uvođenju poreske olakšice za one koji od kuće do posla putuju biciklima i već je započeo pilot-projekat koji će trajati do decembra.

    Projekat je ove godine predstavio francuski ministar saobraćaja Frederic Cuvillier, a on obuhvata ukupno 25 mera za podsticanje biciklizma i pešačenja, među kojima je i plaćanje zaposlenima neoporezivih 0,25 evra za pređeni kilometar.

    Vladina grupa za koordinaciju razvoja vožnje bicikla veruje da bi se tom merom broj onih koji na posao putuju biciklom mogao povećati za 50 odsto.

    Iako će državu ta mera koštati oko 109 miliona evra, veruje se da će, kada se uzme u obzir šira socioekonomska analiza, uključujući i uštede u zdravstvu, Francuska na kraju biti u debelom plusu, a stanovnici zdraviji i zadovoljniji.

    Smanjenje subvencija na vožnju automobilima i uvođenje podsticaja za prevoz biciklom pružaju jednaku šansu osobama koje u Francuskoj koriste različita prevozna sredstva.

    Statistike o udelu biciklista pokazuju zašto je to nužno. u Holandiji ih je 25 odsto, u Belgiji i Nemačkoj devet, a u Francuskoj samo 2,4 procenta.

    Osim toga, više bicikala i manje automobila na relaciji kuća-posao pomaže i rešavanju problema saobraćajnih čepova, zagađenja i poboljšanju javnog zdravlja. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE