Vrednost IT tržišta u Srbiji prešla milijardu dolara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vrednost IT tržišta u Srbiji prešla milijardu dolara

  Srpsko tržište informacionih u 2013. godini ostvarilo je rast od 9,24 odsto, dostigavši tako vrednost od 1,02 milijardi dolara, pokazuje godišnje istraživanje analitičke kompanije IDC Adriatics.

  Mereno u lokalnoj valuti, vrednost IT tržišta porasla je za 5,75 odsto. Za 2014. godinu, IDC je prognozirao dalji blagi rast oko 1,2 odsto, ali u svetlu skorašnjih velikih elementarnih nepogoda, ova prognoza se trenutno revidira.

  Menadžer IDC za Srbiju Zorana Jurić je ocenila da će i IT tržište osetiti posledice nedavnih poplava i da je skoro sigurno da ove godine neće biti očekivanog rasta, već u najboljem slučaju tržište stagnirati.

  Ipak, kako je podsetila, 2013. godina donela je neke pozitivne trendove koji pokazuju da tržište polako sazreva, pre svega projekat legalizacije softvera Vlade Srbije, kao i digitalizacija poslovanja dela državnih institucija.

  Takođe, mnoge kompanije počinju implementaciju Cloud servisa i Big Data aplikacije u poslovanje, kao i korišćenje društvenih mreža u svakodnevnom poslovanju, dodala je Jurić.

  Većina tehnoloških kategorija u 2013. godini je zabeležila porast u vrednosti. U segmentu hardvera najsnažniji rast zabeležile su isporuke pametnih telefona i tableta, a blagi porast primetan je i na tržištu štampača, dok je blago opala isporuka desktop računara.

  Tržište laptop računara pretrpelo je najveći pad u vrednosti isporuka. Blagi rast vrednosti zabeležen je i na tržištu servera, dok je tržište uređaja za skladištenje podataka stagniralo.

  IT usluge su u 2013 činile 14 odsto tržišta, paketni softver zauzeo je 10,5 odsto, a personalni računari zauzeli su 18,2 posto u ukupnoj vrednosti domaćeg IT tržišta u prošloj godini.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE