Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zakon o radu između štrajkova i Vučićevih obećanja?

    Sindikalci upozoravaju da će izaći na ulice, ukoliko se ne odustane od izmena Zakona o radu koje nisu usaglašene sa obećanjem koje je dao premijer Aleksandar Vučić, poručio je sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović.

    Mihajlović je na sednici Saveza samostalnih sindikata u Jagodini izjavio da će na predstojećem Socijalno-ekonomskom savetu Savez pokušati da ukaže na to da nove izmene Zakona o radu nisu usaglašene sa obećanjem koje je premijer Vučić ranije dao.

    Smanjenje zarada zaposlenih nije bila tema pregovora na pregovaračkom stolu na radnoj grupi. Ono što je bilo i obećanje premijera, tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade, jeste da neće zadirati u prava zaposlenih, odnosno da se neće ići na umanjenje zarada, rekao je Mihajlović. 

    Pročitajte i>>>Vulin: Zakonu o radu presudiće viši interes

    Pročitajte i>>>`Ne živimo u socijalizmu`

    Prema tim izmenama, naveo je Mihajlović, minuli rad se neće više obračunavati za sve godine staža, već samo za rad kod poslednjeg poslodavca, neće biti više naknada za smenski rad, a naknada za odlazak u penziju se smanjuje sa tri na dve prosečne zarade.

    Ukoliko se na Socijalno-ekonomskom savetu pokaže da premijer Vučić stoji iza novih izmena, kompromis ne postoji. "Ili će oni odustati ili ćemo mi izaći na ulice", izjavio je Mihajlović.

    On je rekao da se u Srbiji guši socijalni dijalog, kao i kolektivno pregovaranje i sindikalno delovanje. Vlada je dobila mandat da uđe u reforme, ali narod nije očekivao da će se "lomiti preko njihovih leđa".

    "Ne može se ići preko džepova zaposlenih tako što ćete puniti džepove poslodavaca. Moraju i oni da iznesu teret nekih reformi, a ne samo da zarad toga što će eventualno doneti neki dinar i investicije u ovu zemlju da im se pusti na volju da rade šta hoće. Postaćemo robovlasnička zemlja, a da li je to ono što želimo", upitao je Mihajlović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE