7 fraza koje nikada ne treba da koristite u svom PR-u

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  7 fraza koje nikada ne treba da koristite u svom PR-u

  Preterano kreiranje uzbuđenja oko nečega, odnosno „hajp“, banalnost, ili potpuno besmislene reči i rečenice, neće vam pomoći da ispunite cilj.

  Kada se PR radi dobro, može da bude veličanstven u svojoj sposobnost da promoviše (vaš) brend. Ali, s obzirom da je to veliki, naporan i stalan rad, često se dešavaju greške i uopštavanja.

  Uobičajeni cilj u dobroj komunikaciji jeste da se izostavi sve što ne doprinosi onome što pokušavamo da kažemo. Na žalost, postoji mnogo slučajeva kada formulacija ili upotreba previše fraza umanjuje ono što saopštavamo, što je kao verbalna hrana koja nema nikakvu nutritivnu vrednost i koja narušava naše zdravlje.

  Erik Šerman (Erik Sherman) sa sajta Inc.com izabrao je sedam primera fraza koje bi trebalo izbegavati. Evo šta je napisao:

  „Ta osoba ili ta kompanija“ nikada nije bila uspešnija/bolja/jača.

  To je prazna generalizacija.

  Nema mesta sumnji/Nemoguće je opovrgnuti.

  Naravno da ima. Kada vidim takvu frazu, to samo alarmira moj sistem upozorenja. To je samo pokušaj dokazivanja i to na osnovu sugestivne tvrdnje u koju niko ne veruje.

  „Kompanija X“ je globalni lider u…

  Istinski velikim imenima nije potreban ovakav opis, osim ako nemaju kredibilnu konkurenciju u celom svetu, što je smešno.

  Uzbuđeni smo da podelimo sa vama…

  Ne, niste. Ne možete da smislite ništa drugo. Fokusirajte se na ono što bi se smatralo zaista vrednim pomena u novinama.

  Ovaj proizvod ili usluga potpuno će promeniti sve.

  Kada previše stvari menja sve, onda se dešava da se u suštini ne menja ništa. Ako zaista postoji nešto važno, onda neka to govori za sebe. Skoro pa ništa nije tako revolucionarno da bi promenilo celu industriju ili tržište.

  Novi trend.

  Proverite da li je to stvarno novi trend, jer se time naziva skoro sve što se nije pojavljivalo u poslednjih nekoliko godina.

  Uzbuđenje.

  Saopštenje za medije skoro pa nikad ne donose ništa uzbudljivo. Zato nemojte da širite lažni optimizam ili uzbuđenje, koje u suštini ne postoji.

  Uklonite sve što nema svrhu u vašim rečenicama – poštapalice, fraze, klišee, uopštena mesta. Novinarima i publici ponudite samo važne i neophodne informacije. Imajte na umu  da, da li je nešto „fascinantno“ i „uzbudljivo“ treba da proceni neko ko je u medijima.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE