7 načina da poboljšate radnu memoriju vašeg deteta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  7 načina da poboljšate radnu memoriju vašeg deteta

  Ponekad je deci teško da zapamte i najlakše stvari ukoliko im se tema ne dopada, monotona je ili rade nešto drugo. Ako je ovo slučaj, dete ima problem sa radnom memorijom.

  Radna memorija se odnosi na korišćenje podataka koji se nalaze u kratkoročnoj memoriji. To je važna tehnika koju deca koriste kada uče i od vitalnog je značaja za njihovo usmeravanje. Evo na koji način možete da pomognete svom detetu:

  1. Podstičite čitanje

  Kada se dete upusti u čitanje i strategiju istog, ono ima predispozicije da razvije jaku dugoročnu mrežu pamćenja. Aktivno čitanje podrazumeva pisanje beleški i podvlačenje, kao što to čine studenti, kao i čitanje naglas, odgovaranje na pitanja i razgovor o pročitanom.

  1. Veštine vizualizacije

  Kada dete nešto čita prekinite ga i tražite da u glavi zamisli scenu iz teksta i da vam je opiše. Ili jednostavno od njih tražite da zamisle nešto drugo. Na primer dok postavljaju sto neka zamisle neke ljude na svakoj stolici, a onda neka ih opišu i zatim nacrtaju. Nakon nekog vremena moći će da ih opisuju odmah, bez crtanja.

  1. Hrana koja pospešuje memoriju

  Zdrave masti, kao one u ribi, poseduju omega-3 masne kiseline. Ova hrana pomaže u poboljšanju memorije na kratke i duge staze. Jedan obrok sa ribom nedeljno smanjuje pad memorije za čak 12 posto. Unosite najmanje 30 grama riblje masti nedeljno. Ukoliko niste ljubitelj ribe konzumirajte ove elemente kroz tablete.

  1. Neka ona uče vas

  Da biste nekoga učili morate i sami da znate materiju o kojoj pričate i vaše mišljenje o tome mora imati smisla kako bi se artikulisalo u rečenicu. Mentalna organizacija je upravo ono što je potrebno deci. Kada vaše dete nauči nešto novo zamolite ga da isto nauči i vas. Treba da budu u stanju da vam objasne proces.

  1. Igrajte se koristeći njihovu vizualnu memoriju

  Ima mnogo igara pogađanja koje možete da probate. Uzmite časopis ili novine i igrajte se toga ko će više puta pronaći i zaokružiti određenu reč u jednoj minuti. Čitajte bilborde uz put, registarske tablice i druge zanimljive igrice, piše Dumb little man.

  1. Podelite informacije na manje celine

  Poznato je da se informacije bolje pamte kada su podeljene na manje celine, kao što je sa brojevima telefona. Deci trebaju direkcije bilo da im ih zapisujete ili polako govorite. Veoma je dobro da da deca imaju i grafičku organizaciju kako bi znala šta očekujete, a sve to naročito ima velike koristi ukoliko imaju fotografsko pamćenje.

  1. Igrajte karte

  Igranje karata i igara kao što su Suve krpe na dnu mora, Tač, Magarac i tako dalje, deca ne samo da treba da pamte pravila igre već i karte koje imaju u rukama i karte koje su na talonu. Pitajte ih šta rade i počeće da vam objašnjavaju pravila igre što odlično utiče na njihovu motoriku.

  [preporucene_vesti ids=”248826, 111947, 242107″]

  Izvor: BIZLife

  Foto: pixabay

  Piše: D.G.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE