KAP prodat za 28 miliona evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KAP prodat za 28 miliona evra

  Kombinat aluminijuma u Podgorici (KAP) prodat je nikšićkom preduzeću Uniprom D.O.O. za 28 miliona evra, koliko je ta firma i ponudila za imovinu nekada najvećeg crnogorskog izvoznika i privrednog poslodavca.

  Ugovor o kupoprodaji KAP potpisan je u Podgorici, a preduzeće biznismena Veselina Pejovića planira da zadrži 300 od 720 radnika koliko trenutno zapošljava KAP.

  Od 1. jula preuzimamo KAP i zaposliću 300 radnika, a za ostatak će se kroz socijalni program pobrinuti vlada, kazao je Pejović i naveo da se njegova kompanija sprema da fabrici "vrati stari sjaj".

  Stečajni uravnik fabrike Veselin Perišić saopštio je da će kupac u roku od 30 dana platiti punu cenu za imovinu KAP, nakon čega će Privredni sud naložiti Upravi za nekretnine prenos vlasništva na novog vlasnika.

  Novi vlasnik KAP očekuje da će problem snadbevanja KAP strujom biti rešen, navodeći da njegova kompanija čeka "ponudu" EPCG, ali i da pregovara s dobavljačima struje iz okruženja.

  Nekadašnji privredni gigant godišnje je proizvodio 120.000 tona aluminijuma, dok je danas ta proizvodnja četiri puta manja i smanjenja je do 35.000 tona tečnog metala godišnje.

  Prema prvobitnom planu, nikšićko preduzeće će u naredne tri godine uložiti u proizvodnju 76 miliona evra i ove godine udvostručiti proizvodnju na 60.000 tona aluminijuma.

  Dug fabrike se procenjuje na 360 miliona evra i poslednjih godina je opstajala zahvaljujući subvencijama države za struju i garancijama od 132 miliona evra datim za kredit fabrici.

  Dugove KAP vraćaju građani Crne Gore, koji i sada finansiraju proizvodnu fabrike koja je od prošle godine u stečaju. 

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE