Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Konstruktivno o Južnom toku

    Ruski Gazprom je u konstruktivnom dijalogu sa Evropskom unijom o Južnom toku, a tema razgovora je usklađivanje projekta gasovoda sa zahtevima Trećeg energetskog paketa, izjavio je direktor gasnog giganta Alexey Miller.

    Kako prenosi agencija Itar tas, prvi čovek Gazproma je obavestio novinare da ni na međuržavnom, ni na korporativnom niovu od Bugarske nije stiglo nikakvo obaveštenje o zamrzavanju projekta Južni tok.

    Kada je reč o dugu Ukrajine za gas, Gazprom više ne namerava da produžava rokove Naftogasu za prelazak na avansno plaćanje, rekao je Miller.

    On je podsetio da je poslednji rok za plaćanje duga 16. jun u 10 sati po moskovskom vremenu, kada Gazprom mora na svom računu da vidi 1,951 milijardu dolara, ili u suprotnom uvodi režim avansnog plaćanja.

    Ako ništa ne bude plaćeno, isporuke će biti – nula, rezimirao šef Gazproma i podsetio da za period novembar-decembar 2013. Naftogas mora da plati 1,454 milijari dolara i da pokaže napredak u plaćanju računa za april i maj.

    Dodao je da se tokom trostranih pregovora Rusije i Ukrajine, uz posredovanje EU, dug Ukrajine povećao na dve milijarde dolara i sada neplaćene isporuke iznose 11,15 milijardi kubnih metara.

    Prema mišljenju direktora Gazproma, pozicija Ukrajine o gasu je otvorena ucena – apsurdna, ultimativna i nekonstruktivna. Premijer Ukrajine Arseniy Yatsenyuk je svojom izjavom upropastio poslednju rundu pregovora o gasu.

    On je kazao da će Gazprom podneti kontratužbu Stokholmskom sudu ako se toj pravnoj instituciji obrati ukrajinski Naftogas.

    Miller je takođe rekao da Gazprom može da uvede ograničenja za evropske kompanije koje budu reverzibilno isporučivale gas Naftogasu Ukrajine. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE