Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ljajić: Rešićemo problem oko mesa za Rusiju

    Problem sa izvozom svinjskog mesa u Rusiju biće rešen, neće ostaviti negativne posledice na dalji izvoz, niti ugroziti Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, tvrdi ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

    Sve strane koje su uključene u proces analize, počev od carine, Ministarstva poljoprivrede pa do inspekcija, analiziraće da li je kršen Sporazum i da li je bilo nekih drugih propusta, izjavio je Lajić Tanjugu.

    Ukoliko se utvrdi da je bilo propusta, Srbija treba da izvesti rusku stranu i predoči koje sankcije će primeniti prema onima koji su napravili prestup. Ne možemo da ugrožavamo Sporazum o slobodnoj trgovini i da cela zemlja trpi zbog nekoliko nesavesnih izvoznika, kategoričan je ministar.

    Agroekonomisti upozoravaju da bi pozicija srpskih izvoznika mesa u Rusiju mogla biti trajno ugrožena ako nadležne službe pod hitno ne krenu sa ozbiljnijim kontrolama mesa na ulazu i izlazu iz klanica.

    Pročitajte i>>>Evo zašto nam je ograničen izvoz ka Rusiji

    Agroekonomista Milan Prostran ocenio je da ovakvi slučajevi mogu da poljuljaju poverenje ruskih partnera, ali i da je izvoz mesa iz Srbije još uvek na niskom nivou, te da u tom smislu Srbija ne gubi mnogo.

    Sporazum sa Rusijom poznaje izvoz iz Srbije samo robe domaćeg porekla. A mi smo očigledno uvozili meso iz EU koje smo potom plasirali na rusko tržište. Sa takvim stvarima se više ne smemo igrati.

    Mislim da ove izvezene sporne količine neće praviti veći problem, ali mora da postoji mnogo jača kontrola nadležnih službi da se problem ne bi ponavljao, navodi Prostran.

    Sekretar Udruženja za poljoprivredu u Privrednoj komori Vojvodine Ðorđe Bugarin, tvrdi da je izvozom neproverenog svinjskog mesa poljuljano poverenje kod ruskih partnera, čime je Srbiji načinjena velika šteta.

    Rusija je zabranila uvoz iz EU jer se i u Letoniji i Poljskoj pojavila svinjska kuga, dok u Srbiju to meso nesmetano ulazi. Rusi su opravdano posumnjali da im to meso izvozimo i zato sada prihvataju samo sveže meso iz Srbije, objašnjava Bugarin za Tanjug.

    Ispostavilo se, kako navodi, da više ne postoji samo problem kontrole mesa koje izlazi iz klanice, već i onoga koje ulazi u klanicu. Bugarin upozorava da se ovim putem dodatno nanosi šteta srpskom svinjarstvu.

    Profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić, međutim, tvrdi za Tanjug da je posle ove afere na duže staze ugrožen dalji plasman svinjskog mesa na rusko tržište, kao i da je samim tim ugrožena buduća proizvodnja mesa.

    Ne mora da znači da su i drugi proizvodi koji se izvoze u Rusiju ugroženi zbog pada reputacije pojedinih izvoznika, jer se ovde radi samo o jednoj robnoj grupi, zaključio je on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE