Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusija `zavrnula slavinu` Ukrajini

    Rusija i Ukrajina nisu uspele da reše spor zbog cene gasa, a jutros je, nakon što je Moskva dala rok Kijevu da plati dug od 1,95 milijardi dolara do 10 časova po lokalnom vremenu, odnosno šest sati po Griniču, Gazprom je Ukrajini ukinuo snabdevanje gasom. Gazprom će Ukrajinu snabdeti samo gasom koji je unapred plaćen, saopšteno je iz kompanije.

    Сегодня с 10:00 #Гaзпром в полном соответствии с действующим контрaктом перевел НАК «Нaфтогaз Укрaины» нa предоплaту постaвок гaзa
    — ОАО «Гaзпром» (@GazpromNews) June 16, 2014

     

    "NIsu platili ništa. Stoga mi nećemo ništa ni isporučiti," rekao je Segey Kupriyanov, porparol Gazproma, prenosi RT.

    Ovo će uticati i na snabdevanje EU. Rusija osigurava gotovo trećinu evropskih potreba za gasom, a gotovo polovina uvozi se preko Ukrajine. 

    Dug od skoro dve milijarde, sastoji se iz 1,45 milijardi dolara duga za novembar i decembar prošle godine i 500 miliona dolara avans za april i maj ove godine.

    Gazprom je tokom dosadašnjih pregovora pristao da se retroaktivno preračuna ukrajinski dug za april i maj i da im za ostatak duga za april i maj produži rok plaćanja do 26. juna.

    Ruska strana je ponudila Ukrajini i gas po ceni nižoj za 100 dolara za 1.000 kubika, u odnosu na poslednju ugovorenu cenu i ta ponuda je 385 dolara za 1.000 kubika gasa.

    EU uverena da je moguć dogovor o gasu

    Evropska komisija danas je izrazila uverenje da je još moguć dogovor o isporukama ruskog gasa Ukrajini, uprkos neuspešnim pregovorima i pretnje Rusije da će danas obustaviti isporuku gasa ako Ukrajina ne isplati prvi deo duga.

    "Evropska komisija je uverena da je još moguće pronaći rešenje koje bi bilo u interesu svih strana", navodi se u saopštenju Komisije izdatom nakon ultimatuma Moskve.

    Rusko-ukrajinski pregovori uz posredovanje EU, čiji je cilj da se spreči da Rusija obustavi isporuke gasa Ukrajini, prekinuti su kasno sinoć u Kijevu "bez rezultata".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE