Zavisnost od pametnih telefona postaće zvanična psihološka bolest?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zavisnost od pametnih telefona postaće zvanična psihološka bolest?

  Ako shvatite da ste sve rastreseniji zbog svog pametnog telefona, da vam je jako teško da se od njega odvojite ili bez ikakvog posebnog razloga svako malo proveravate SMS-ove, pozive i društvene mreže tada biste se trebali zapitati je li vam možda potrebna psihološka pomoć.

  Sve je veći broj ljudi, posebno mladih, koji su zavisni o svom smartphoneu do te mere da se zgražavaju pri pomisli da ostanu bez svog mobilnog telefona na neko vreme, pri čemu se kod spomenutog scenarija javlja ozbiljna nelagoda, prenosi Poslovni dnevnik.

  Istraživanje koje je sproveo institut Nielsen pokazuje da su tim fenomenom najviše zahvaćeni korisnici pametnih telefona u Singapuru, Južnoj Koreji, Kini i Tajvanu. Najviše tih telefona po glavi stanovnika poseduju žitelji Singapura i Hong Konga, dva puta više od Amerikanaca. Čak 87 odsto od 5,4 miliona stanovnika Singapura poseduje pametne telefone, dok je u SAD-u taj broj 65 odsto.

  Azijci takođe prednjače i po količini vremena koje provode pretražujući svoj smartphone, a toliko su u tome neumereni da je sve više mentalno obolelih među zavisnicama o mobilnom telefonu. Stoga se psihijatri u spomenutim zemljama zalažu da se ta zavisnost prepozna kao ozbiljna psihološka bolest.

  Posebno su mladi ljudi, pojašnjava doktor Adrien Wang, skloni razviti ekstremnu zavisnost i navodi slučaj 18-godišnjaka koji se nije ni prao ni brijao, jedva da je jeo te je jako smršavio i izgledao je vrlo oronuo, poput beskućnika.

  Ekstremni zavisnici, dodaje Wang, sve češće završavaju na antidepresivima. Zavisnost je toliko uhvatila maha da je u Singapuru pokrenut projekat već u osnovnim školama pod nazivom "kibernetička dobrobit", kako bi se učenicima i roditeljima ukazalo na opasnost prevelike upotrebe pametnih telefona.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE