Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Perspektivno srpsko tržište sa ogromnim rizicima

    Nedovoljno razvijena infrastruktura i loše zakonodavstvo, kao i nedostatak likvidnosti i netransparentnost tržišta, sprečavaju dolazak stranih investitora u Srbiju, ocenjeno je na međunarodnoj konferenciji o tržištu nekretnina jugoistočne Evrope.

    Jedno od najperspektivnijih tržišta u regionu, koje tek počinje da se budi, potencijalnim investitorima nudi velike mogućnosti za ulaganje.

    Ali, zbog izražene korupcije i lošeg zakonodavstva, postoji i ogroman rizik, navode Mađarska Portfolio grupacija i Kraljevski institut ovlašćenih procenitelja (RICS) u izveštaju sa ove konferencije, nedavno održane u Beogradu.

    Na konferenciji "SEE Property Business Forum", koja je okupila 150 stručnjaka iz svih zemalja JI Evrope, istaknuto je da se ulagači posebno interesuju za region Beograda, gde postoji velika potražnja za savremenim kancelarijskim prostorima, kao i maloprodajnim objektima.

    Broj poslovnih i maloprodajnih objekata po glavi stanovnika značajno je manji u odnosu na ostale zemlje Centralne i Istočne Evrope, te ne čudi činjenica da su u Srbiji cene iznajmljivanja poslovnih objekata najviše u regionu.

    Ovo, kako se dodaje, predstavlja odličnu polaznu osnovu za investitore koji su voljni da dođu u Srbiju, međutim, poteškoće koje imaju prilikom pripreme i planiranja projekata i nepredvidivost tržišta, predstavljaju najveći problem za strane investitore.

    Član Kraljevskog instituta ovlašćenih procenitelja iz Velike Britanije Nikola Senesi, istakao je da  je domaće tržište interesantnije oportunistički nastrojenim investitorima koji gledaju laku zaradu.

    Direktor Erste Group Immorent za Srbiju Claus Graggaber kaže da je pridruživanje EU za Srbiju predstavlja ključ uspeha koji bi obezbedio fundamentalno poverenje", naveo je Gragaber.

    Rudolf Riedl, takođe član RICS, veruje da bi valjalo da se investitori usredsrede na lokalno tržište, jer je to garancija održivog razvoja. On se složio da je pridruživanje EU od vitalnog značaja za Srbiju.

    Uvažavanje svih zahteva EU čini tržište transparentnijim i međunarodnim ulagačima će sasvim sigurno obezbediti pozitivan ishod razvojnog projekta, rekao je Riedl.

    Ne radi se ovde samo o pridruživanju EU, već i o adaptiranju zakonskog i regulatornog okvira za industriju uopšte, a sve to kako bi tržište bilo bezbednije i transparentnije, zaključio je Nikola Senesi, navodi se u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE