Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mali o Beogradu: Realan budžet plus projekti

    Beograd će 23. juna, posle šest meseci privremenog finansiranja, konačno dobiti realan budžet. Projektovano je da prestonica ima 78,1 milijardu prihoda, a oko 80 milijardi dinara rashoda, kaže gradonačelnik Siniša Mali.

    Dve milijarde razlike između prihoda i rashoda nećemo da pokrijemo zaduživanjem, kao prethodna vlast, već štednjom i privlačenjem investicija, eventualno prodajom i dela imovine koja ne treba Gradu,a među prvima može biti zgrada nekadašnje Beobanke na Zelenom vencu, kaže Mali za Novosti.

    Dovoljno vam govori da smo mi u prvih šest meseci ove godine ostvarili prihode koje smo i planirali. Grad je uštedeo kroz ukidanje nepotrebnih troškova, a u narednih godinu dana povećaćemo prihode kroz agresivno privlačenje investicija. Očekujemo da počne da se gradi sedam-osam velikih objekata.

    Uskoro počinje gradnja kule, kao osnove za „Beograd na vodi“. Oko 280 miliona evra izdvojiće se za kompleks na površini nekadašnje fabrike Beko. Zidaće se i velelepan objekat na mestu stare zgrade SUP, u Ulici kneza Miloša. Jedna velika kompanija za proizvodnju čokolade zainteresovana je da podigne fabriku u širem delu grada.

    Kada je reč o obavezama iz prethodnog perioda, Beograd će ove godine, samo za glavnicu duga, morati da izdvoji 3,3 milijarde dinara. Na otplaćivanje svih dugova, sa kamatama otići će čak 62 miliona evra, a sledeća godina biće još teža, jer ćemo imati gotovo 100 miliona evra obaveza, kaže Mali.

    Gradska uprava mora biti racionalnija i efikasnija, zbog toga se formira, recimo, jedinstven inspektorat. Takođe, spojili smo Agenciju za evropske integracije i Regionalnu agenciju za razvoj, a Kancelarija za mlade ide pod okrilje Sekretarijata za omladinu i sport.

    Od jeseni, u saradnji sa Privrednom komorom Beograda, počeće sa radom Kancelarija za brze poslovne informacije, gde će i mala i srednja preduzeća, iz svih delova grada, dobijati korisne informacije za poslovanje u vezi sa procedurama, zakonima, pravilnicima, nadležnostima i slično.

    Planirano je da biznis inkubatori budu formirani u svih 17 gradskih opština. Mladim preduzetnicima pomoći ćemo da pokrenu biznis, tako što ćemo im u početku plaćati troškove računovodstva, telefona, sekretarske usluge, a oni će moći da rade.

    Deponija u Vinči i javni prevoz

    Jedno od najvažnijih pitanja je rešavanje statusa deponije Vinča, koja je najveća „crna tačka“ ovog dela Evrope. Sledeće godine ćemo raspisati tender za izgradnju pogona za reciklažu i pogona za proizvodnju energenata.

    Vrednost posla je 250 miliona evra. Time se rešava ekološko pitanje, donosi novac, kao i nova radna mesta. Od đubreta dobijaćemo struju.

    Formirali smo radnu grupu koja radi na konsolidaciji javnog prevoza, kao i integrisanog sistema naplate. Novina je to što ćemo uskoro da imamo zonsku tarifnu politiku. Takođe, u pripremi je novi pravilnik o linijskoj vožnji. Gotovo je izvesno da ćemo uskoro da preuzmemo sistem od Apexa.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE