Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    RS: Dug stranih partnera 260 miliona evra

    Iznos nenaplaćenih potraživanja firmi iz Republike Srpske od njihovih ino-partnera iz godine u godinu beleži sve veći rast, a prema poslednjim podacima, premašio je 520 miliona KM, odnosno oko 260 miliona evra.

    Uprkos ovako nepovoljnoj situaciji i dalje se mali broj preduzetnika iz RS odlučuje na ozbiljnu proveru poslovanja pre nego što sklopi posao sa nekom stranom kompanijom, pišu Nezavisne novine.

    Prema podacima Privredne komore RS iznos nenaplaćenih potraživanja od ino-partnera tokom 2013. uvećao se 23,36 odsto, odnosno za 98,63 miliona KM, i tako dostitao brojku od 520,97 miliona KM.

    Sličan trend rasta dugovanja koje su firme iz RS zabeležile poslujući sa stranim preduzećima je bio prisutan i u 2012, kada je ova stavka skočila 19,6 odsto, odnosno za 43,78 miliona tokom te godine.

    Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević, rekao je da je u cilju zaustavljanja trenda rasta nenaplaćenih potraživanja, Komora poslednjih nekoliko godina za privrednike otvorila mogućnost provere ukupne poslovne sposobnosti strane firme s kojom planiraju poslovnu saradnju.

    Međutim, prema njegovim rečima, firme iz RS su tokom ove godine slabo koristile ovu uslugu tako da su dobijena samo tri zahteva za informacije o bonitetu preduzeća, dok je tokom 2013. izdato 26 takvih potvrda.

    Predsednik Sekcije za bankarstvo Udruženja ekonomista RS SWOT, Marko Ðogo, ocenio je da iznos dugovanja koje firme iz RS potražuju iz inostranstva očito pokazuje da posluju na principu poverenja.

    On je objasnio da kod poslovanja s inostranstvom jedna od dobrih opcija obezbeđenja naplate predstavlja korišćenje mogućosti akreditiva kod banaka.

    To znači da kupac pre izvršenja ugovora stavlja na raspolaganje svojoj banci ugovoreni iznos novca i daje nalog za otvaranje akreditiva u korist svog poslovnog partnera. Sredstva iz akreditiva se stavljaju na raspolaganje prodavcu nakon što ispuni svoje obaveze. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE