Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poslodavci ne gledaju `poreklo` diplome

    Poslodavci ne prave razliku između "državne" ili "privatne" diplome i mnogo više ih zanima šta je kandidat tokom obrazovanja naučio, nego da li je završio državni ili privatni fakultet.

    U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da šefove uglavnom ne interesuje čiji je pečat na diplomi, već kako će se radnik pokazati u svojoj struci.

    Ne postoji evidencija na osnovu koje bi se moglo utvrditi da li je put do prvog radnog mesta kraći onima koji se školuju na državnim ili na privatnim univerzitetima.

    Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić kaže da su među njegovim kolegama mišljenja o kvalitetu obrazovanja u privatnom i državnom aranžmanu podeljena i da svako ima svoje argumente.

    Vlasnici kompanija koji preferiraju kandidate sa privatnih fakulteta tvrde da su se oni pokazali kao fleksibilniji, sposobniji i komunikativniji, dok drugi smatraju da iz državnih klupa izlazi kvalitetniji kadar.

    Na privatnim univerzitetima manje se teoretiše i ima više prakse, što je dobro za obavljanje konkretnih poslova, mada ima i nekih među njima koji bukvalno štancuju diplome, napominje Rajić.

    Generalno, poslodavci smatraju da sve generacije posle 1985. imaju značajno niži nivo znanja i izgrađenih veština. Razlog za ovo je što su državni univerziteti nedovoljno povezani s privredom, a s druge strane neki privatni univerziteti imaju niže kriterijume.

    Rajić smatra da ni jedno ni drugo nije dobro, jer poslodavci debelo plaćaju takav obrazovni sistem, prvi put iz poreza koji se slivaju u budžet, a drugi kada moraju dodatno da ulažu u edukaciju svršenih studenata koji ne umeju da se snađu u obavljanju praktičnih poslova.

    Privredi nedostaju kvalitetni menadžeri s osnovnim praktičnim znanjem, smatra Dragoljub Rajić.

    Menadžment na univerzitetima se uči teorijski, umesto da se već tokom fakulteta određen deo školovanja provede u privatnim firmama i da onda svršeni student, menadžer, može brzo da se uklopi u preduzeće koje ga zaposli, a ne da opet godinama stiče iskustvo u toj firmi radeći neke druge poslove i učeći se.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE