Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šverc duvana `pojeo` 200 miliona evra

    Ilegalno tržište duvana na zapadnom Balkanu procenjuje se na oko šest milijardi komada cigareta ili 14 odsto celokupnog tržišta, samo budžet Srbije je za nepune dve godine švercom rezanog duvana oštećen za 200 miliona evra.

    Od ovog novca može da se isplati 900.000 prosečnih penzija u našoj zemlji, ili sagradi oko 2.700 neprofitnih stanova, što je više od polovine naselja Stepa Stepanović.

    Smatra se da se sankcioniše tek deseti deo proizvođača rezanog duvana koji na crno prodaju tu robu, zbog čega su velike teškoće u prilivu sredstava u državnu kasu.

    Planirani prihodi od akciza na rezani duvan lane su bili 104,8 milijardi dinara, a naplaćeno je 83,8 milijardi dinara. Gubici u maloprodaji su 22,5 milijardi dinara zbog crnog tržišta rezanog duvana.

    Odlučna borba protiv ilegalne trgovine rezanim duvanom i cigaretama ključ je za obezbeđivanje stabilnih budžetskih prihoda ne samo u Srbiji, nego i u svim zemljama zapadnog Balkana.

    Prihodi od oporezivanja duvanskih proizvoda u regionu zapadnog Balkana iznose oko dve milijarde evra godišnje i važan su izvor prihoda za budžet, kaže direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji Japan Tobacco International za zapadni Balkan Goran Pekez.

    Dobra i već uobičajena praksa u očuvanju održivih prihoda u većini zemalja u regionu jesu predvidiva i postepena povećanja akciza definisana akciznim kalendarom.

    Kako se bude približavala Evropskoj uniji, Srbija mora svoju akciznu politiku da prilagodi EU standardima. Direktiva nalaže visinu minimalne akcize od 90 evra na 1.000 komada cigareta, a trenutno ta akciza iznosi 47 evra.

    Važno je da se razlika postepeno premosti, a rešenje je petogodišnji akcizni kalendar. Usvajanjem novog kalendara, po isteku starog 2016. godine, bio bi dobar pristup za premošćavanje razlika do 2020.

    Izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji biće usvojene u parlamentu u narednih nekoliko nedelja, što će pomoći u suzbijanju sive ekonomije i povećati prihode u budžetu, rekao je ministar finansija Lazar Krstić.

    Zakon predviđa rigidne mere za one koji se bave nelegalnim prometom duvana, ali i za one registrovane koji u promet stavljaju cigarete bez markice. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE